Posoška jagnjetina tudi v trgovinah

Če se bodo z Drežničani dogovorili, bo Društvo rejcev drobnice zgornjega Posočja v zapuščeni nekdanji drežniški trgovini uredilo obrat za razsek in predelavo mesa drobnice. S tem bi naredili pomemben korak naprej pri reji in trženju zdravega mesa, saj bi ga lahko prodajali tudi na tržnicah in v trgovinah.

 Če se bodo dogovorili, bodo obrat uredili v prazni nekdanji drežniški trgovini
 Foto: Neva Blazetič
Če se bodo dogovorili, bodo obrat uredili v prazni nekdanji drežniški trgovini  Foto: Neva Blazetič

DREŽNICA > ”Društvo rejcev drobnice s 66 člani zamisel premleva že več let z namenom, da bi rejcem olajšali predelavo in jo pravno formalno uredili,” pojasnjuje predsednik društva Milan Kalčič. S skupnim obratom bi se posamezniki izognili neekonomičnemu vlaganju v lastne prostore. Zadostili bi zahtevam veterinarske inšpekcije in bi meso lahko ponujali tudi v trgovinah. Zdaj rejci na domu lahko prodajajo le cele živali.

Ker se je pri urejanju obrata za predelavo mesa v občinskem, po potresu zgrajenem objektu v Drežniških Ravnah zapletlo, društvo rejcev drobnice išče novo lokacijo zanj.

Z odprtimi kartami pred domačine

Po številnih pogovorih se je izkazalo, da je možnost v Drežnici v pritličju objekta v lasti Kmetijske zadruge, kjer je bila nekoč trgovina. Lastnik je stavbo pripravljen prodati. Kobariška občina, ki projekt od vsega začetka podpira, bi v tem primeru kupila zgornje prostore za potrebe drežniške fantovščine.

Da bi se izognili ponovnim zapletom, bodo predstavniki društva Drežničanom v kratkem predstavili celoten projekt.

V Drežnici načeloma podpirajo zamisel, ki je tudi v turističnem pogledu zanimiva. “Končno odločitev pa bomo v vasi sprejeli šele, ko bomo natančno vedeli, kaj načrtujejo,” pojasnjuje predsednik KS Tadej Koren. Načelno pa dodaja: “Podpiramo tovrstne razvojne projekte. V društvu je tudi veliko domačinov, ki bi se jim v primeru registrirane predelave ovčjega mesa odprle nove možnosti trženja in dodatnega zaslužka. Dobrodošlo bi bilo, če bi prazen objekt dobil ustrezno vsebino.”

Začetni kapital imajo

Kalčič upa, da se bo v Drežnici vse dobro izšlo. “V Posočju domačini redijo okoli 12.000 ovac mesne pasme. S to dejavnostjo se ukvarjajo na 230 kmetijah. Meso lahko prodajajo le doma. Okoli velike noči veliko jagnjeti roma v Italijo. V obratu bi meso razkosavali, meso starejših ovac bi predelovali v suhomesnate izdelke, zraven bi uredili prostore za pokušino in tudi trgovinico. V društvu imamo mojstra, ki bi ga polovično zaposlili,” pojasnjuje.

Društvo je že kupilo nekaj opreme. Imajo denar za odkup spodnjih prostorov objekta v Drežnici, za kar naj bi Kmetijski zadrugi odšteli nekaj čez 30.000 evrov. “Celotno naložbo ocenjujemo na okoli 90.000 evrov. Načrtujemo ustanovitev zadruge. Nekaj denarja bi prispevali člani, kot zadruga pa bi lahko kandidirali na razpisih,” se nadeja Kalčič.

Če bo šlo v Drežnici vse po sreči, bodo takoj začeli pridobivati gradbeno dovoljenje, v enem letu bi lahko začeli s predelavo. Za začetek bi predelovali drobnico v lasti članov društva, pozneje pa vseh drobničarjev.

S kobariško občino se dogovarjajo o povrnitvi 6300 evrov, ki so jih vložili v pritličje objekta v Drežniških Ravnah. Novembra lani se je izkazalo, da se z domačini ne bodo mogli dogovoriti za uporabo nekaterih prostorov.

Promovirali bodo zdravo meso

V pripravah na ureditev obrata namenjajo veliko pozornost promociji mesa, ki velja za eno najbolj zdravih. Sodelujejo s Posoškim razvojnim centrom. “Te dni smo naredili mnogo suhomesnatih izdelkov, ki zdaj zorijo in bodo pripravljeni za pokušino na Eko prazniku v Tolminu, kobariškem sejmu, Čomparski noči in Buškem dnevu. Z njimi bomo šli tudi v Ljubljano in na sejem v Gorico. Med Italijani je za tovrstno meso veliko zanimanja. Na pokušinah bomo anketirali mnenje potrošnikov,” promocijski načrt predstavlja Kalčič.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano