Po aperitivu zdaj še hišni koktajl

Enajst ekip se je na drugi prireditvi Laufarija skozi želodec v Hotelu Cerkno pomerilo v pripravi koktajla s hišnim aperitivom Laufar. Zmaga je ostala v domači hiši, a bodo v hotelu v ponudbo vključili vsaj še naslednje tri uvrščene koktajle.

Vse šteje: vonj, videz, okus - v oceni Turbo Laufar z vodko domače LTO Laufar Foto: Saša Dragoš
Vse šteje: vonj, videz, okus - v oceni Turbo Laufar z vodko domače LTO Laufar Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Glavni junak druge prireditev Laufarija skozi želodec je bil kakopak Laufar. Namreč hišni liker Hotela Cerkno, ki so ga predstavili na lanski prireditvi. Pred dnevi so aperitivu dodali še hišni koktajl z Laufarjem v osnovi.

Laufar je uspešnica

Laufar je orehov liker, slajen z medom in aromatiziran z dišečo perlo, ki ga izdelujejo na ekološki kmetiji Matic. Nastal je torej na osnovi domačih sestavin in dobil ime po najznačilnejšem običaju Cerkljanske. Ker je oster na etiketi nosi podobo najstrašnejših iz laufarske družine Ta terjastih.

Etnolog dr. Janez Bogataj je pred letom napovedal, da bo trajnostno naravnan in z zgodbo o laufariji postal uspešnica in tako se je zgodilo. Kot aperitiv z zaščiteno blagovno znamko je zaradi zanimanja prerasel svoj prvotni namen izražanja dobrodošlice gostom. Razširil se je na vse gostilne po Cerkljanskem in postal iskan “spominek” v trgovinah. S tem v različnih koncih sveta skozi vse leto pripoveduje zgodbo o laufariji.

“Tak je bil naš namen. Čeprav je bil spočet kot hotelski, hišni aperitiv, želimo, da bi postal značilnost vse Cerkljanske, prav tako koktajli, kot dodana vrednost“ je povedala vodja strežbe Martina Ambrožič.

Pred zgodbami orehovin medu še značilni kotajl

Laufarja naj bi pospremile zgodbe orehov in čebel, a so se na tokratnem tekmovanju v mešanju pijač odločili aperitivu najprej dodati hišni koktajl.

Z nalogo, da trem centilitrom Laufarja dodajo eno do največ štirih alkoholnih pijač, sokove, skupaj največ šest sestavin in jih okrasijo, se je spopadlo 11 ekip. Po mnenju žirije (vodil jo je barman Goran Mihajlovič, ob domačem “mačku” Štefanu Kerčmarju in predstavnici publike) spodletelo ni nobeni.

Po vonju, okusu in izgledu najviše ocenjen koktajl Bot Laufar sta z viskijem, hruškovim sokom in kančkom čokolade ter orehi, medom in v čokolado namočeno rezino hruške za dekoracijo, zmešala kar hišna gostinca Vasja Trstenjak in Nina Čadež. V redno strežbo pa gredo še koktajli Bruna Periča in Sanje Jurjavčič (Idrija), Dejana Koleriča in Naceta Petrovčiča (Žiri) in predstavnikov domače LTO Laufar Boruta Piriha in Minca Slakonja. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano