Od izbora najboljšega do javnega kosila

Razvojna agencija ICRA si z Dnevi idrijskih žlikrofov za to tradicionalno jed prizadeva pridobiti potrošnike, izdelovalce pa k ponudbi žlikrofov s pridobljenim zaščitnim znakom. Promocijo, ki jo danes začenjajo v Ljubljani, bodo v soboto sklenili s praznikom v Idriji.

Najboljše idrijske žlikrofe gospodinj bodo, podobno kot lani, izbrali obiskovalci Foto: Saša Dragoš
Najboljše idrijske žlikrofe gospodinj bodo, podobno kot lani, izbrali obiskovalci Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > V idrijskih gostilnah, z izjemo ene in mestnega hotela, žlikrofov z zaščitnim certifikatom ni mogoče najti. Pač pa take, a zamrznjene, ponujajo trgovci. Da bi potrošnike spodbudili k porabi in z njo izdelovalce k ponudbi najbolj značilne idrijske jedi z zajamčeno kakovostjo, danes v Ljubljani začenjajo druge Dneve žlikrofov. V soboto jih bo sklenil niz prireditev v Idriji.

V Drugi violini, gostilni v stari Ljubljani, v kateri toplino kakovosti dodaja osebje s posebnimi potrebami, bodo s pomočjo idrijskih mojstrov obiskovalce učili (od 11. ure dalje) ne lahke spretnosti izdelovanja žlikrofov po zaščitenem receptu in postopku. Delavnico Naredi si svoj žlikrof bodo zaključili s pokušino sadov dela. S posebnimi prilogami pa bosta danes in v četrtek žlikrofe v pokušino ponudila dva od vsega šestih preostalih nosilcev certifikatov.

Certifikat si je za jed, ki je enajsto leto zaščitena kot nacionalna in tretje leto kot evropska posebnost, treba prislužiti vsako leto. Krona postopka, ki zahteva spoštovanje receptur in sledljivost vseh sestavin zanje, je senzorično ocenjevanje. Ker gostinci postopku očitajo pretirano zahtevnost, na sobotnem ocenjevanju ni pričakovati pretirane gneče.

Izdelovanja žlikrofov pa se niso ustrašile idrijske gospodinje. Po dve izdelovalki naj bi jih izdelali vsaj 200, vse skupaj pa dovolj za pokušino vseh obiskovalcev praznika. Ti bodo žlikrofe ocenili in izbrali najboljše. Lovci bodo sočasno tekmovali v pripravi bakalce, značilnega priloge k žlikrofom iz koštrunovega mesa.

Na javnem kosilu bodo žlikrofe postregli z različnimi omakami. Manj veščim bo na voljo delavnica izdelovanja, niz aktivnosti pa tudi otrokom.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano