Mocarele iz Vipave šele sredi poletja

Kupci bodo na mocarele iz Vipave morali še počakati. V družbi Ekolat, ki je lani od družbe Agroind Vipava 1894 kupila vipavsko mlekarno, pravijo, da so jim nepredvidena dela pri urejanju prostorov vzela vsaj dva meseca časa. Proizvodnjo bodo tako verjetno zagnali julija, sprva pa so računali na maj.

Na strehi vipavske mlekarne že stoji tabla z imenom novega lastnika, njeno notranjost pa še urejajo  Foto: Leo Caharija
Na strehi vipavske mlekarne že stoji tabla z imenom novega lastnika, njeno notranjost pa še urejajo  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Ko je slovensko-italijanska družba Ekolat, v kateri ima večinski delež trevižanska družba Trevisanalat, začela urejati prostore v Vipavi, jih je pričakalo neprijetno presenečenje. “Različne instalacije so bile v bistveno slabšem stanju, kot smo predvidevali in kot so razlagali prodajalci. To je povzročilo dodatne stroške in podaljšalo urejanje. Stroški so vsaj za tretjino večji. Prav nič nisem bil zadovoljen, ko sem to videl, a zdaj je, kar je,” razlaga direktor Ekolata Albino Dal Bello, ki je tudi izvršni direktor družbe Trevisanalat.

Več kot dva milijona za ureditev

V urejanje prostorov bodo najbrž morali vložiti več kot dva milijona, prišteti pa je treba še opremo; del opreme je rabljene in jo bodo preselili v Vipavo, nekaj naprav pa je novih.

Zaradi zamude pri urejanju bodo proizvodne linije bržkone začeli nameščati šele junija, proizvodnjo bi tako lahko zagnali julija. Sprva so načrtovali postaviti dve liniji. “Zdaj pa smo se odločili za tri, vendar ne bomo namestili vseh naenkrat. Računamo, da bomo proizvodnjo zagnali julija. Radi bi zmanjšali zamudo, poletje je čas, ko kupci najbolj posegajo po naših izdelkih,” še razlaga Dal Bello.

Trevisanalat svoje izdelke prodaja predvsem velikim trgovskim verigam; v Sloveniji, denimo, delajo tudi z Mercatorjem. “Naš cilj niso končni potrošniki, vsaj za zdaj ne. Sproti bomo pretehtali še druge možnosti. Poleti bi lahko oskrbovali tudi manjše trgovce, ki so v bližini plaž. Za tako rešitev bi bil še posebej primeren hrvaški trg,” poslovne zamisli niza Dal Bello.

Manjšinski delež v družbi Ekolat je v rokah slovenske družbe Mlekop, ki združuje kmetijske družbe in zadruge z območja Gorenjske. Ekolat se je ob nakupu mlekarne obvezal, da bo tudi vnaprej kupoval vipavsko in slovensko mleko, ki ga bo predeloval v Vipavi. Roko nad odkupom drži Mlekop.

V Ekolatu še tretji družbenik

Nedavno je Ekolat dobil novega družbenika, družbo Finest iz Pordenona. Gre za finančno družbo, ki spodbuja gospodarsko sodelovanje z vzhodnoevropskimi državami. Njen vstop je bil predviden že ob nakupu mlekarne, zdaj pa so to tudi izpeljali. Finest je prispeval dodatni kapital, kar bo okrepilo naložbeno sposobnost Ekolata. Njegov delež je 25-odstoten, deleža obeh starih družbenikov sta se sorazmerno znižala.“Trevisanalat ima zdaj približno 75-odstotni delež, še vedno imamo največ besede,” še pravi Dal Bello.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano