Ledana - ledena Medana

Pri Bužinelovih na Plešivem v Brdih so imeli ta konec tedna še kako dober razlog za praznovanje, saj so pred natanko štirimi leti v vinogradu pod Medano opravili prvo ledeno trgatev, ki ni samo njihova prva, ampak tudi prva primorska ledena trgatev.

 Katja in Elvis Bužinel na ledeni trgatvi 2009... Foto: Leo Caharija
Katja in Elvis Bužinel na ledeni trgatvi 2009... Foto: Leo Caharija

MEDANA > Na tako slovesen in edinstven trenutek sta gospodarja uspešne vinarske in turistične kmetije, Katja in Elvis, povabila čez štirideset botrov, ki so bili protagonisti začetka tokratne zgodbe že pred štirimi leti. Takrat so skupaj v mrazu 10 stopinj pod ničlo opravljali zgodovinsko trgatev.

Ledena trgatev ni značilna za primorske kraje, saj tukajšnja mikroklima težko dopušča vse pogoje, ki so potrebni za tovrstno trgatev. Grozdje, ki ostane na trti, mora biti zdravo in dovolj sladko, zunaj mora biti najmanj tri dni devet stopinj pod lediščem, da lahko zmrznjene jagode potrgajo, stisnejo in dobijo naravno skoncentriran mošt, iz katerega po vretju nastane ledeno vino.

Elvis je pustil manjši vinograd rebule neobran, ker se je bližala družinska obletnica, ki jo je želel obeležiti z lastnim slamnim vinom. Njegov oče Cvetko je to razumel kot zanemarjanje vinograda, zaradi česar sta imela tudi nekaj “tihih mesecev”. Danes oba s ponosom in žarom v očeh povesta o prvih korakih nastajanja ledenega vina. Kredibilnost celotnega dogodka so takrat spremljali in potrdili tudi strokovnjaki iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Nastalo je 150 litrov ledenega vina, zgodovinski ledeni eliksir so ustekleničili v 600 svečanih steklenicah. Vino z imenom Ledana je že ob stiskanju ledenega mošta predlagal urednik fotografije Primorskih novic Leo Caharija.

Motiv na vinski etiketi, ostre linije in ploskve, ki spominjajo na ledene kristale ter zmrznjena jagoda so delo domačega oblikovalca Robija Srebrniča. Zgodovinski dogodek je briški fotograf Andrej Colja dokumentiral s knjigo, vse dogodke pa so povezali tudi s kratkim filmom. Ker sta vino in petje že od nekdaj neločljivo povezana so vino krstili tudi Nonet Brda in priznani primorski operni pevec Marko Kobal.


Najbolj brano