Gostilna Pri Lojzetu nominirana za najboljšo v srednji in vzhodni Evropi

V nedeljo zvečer so v Budimpešti razglasili deset restavracij iz desetih držav srednje in vzhodne Evrope, ki se potegujejo za naslov najboljše v regiji. Iz Slovenije so ocenjevalci izbrali gostilno Pri Lojzetu z Zemona.

Tomaž Kavčič in Marko Šinkovec z visokim priznanjem na gala večerji v Budimpešti Foto: Sašo Dravinec
Tomaž Kavčič in Marko Šinkovec z visokim priznanjem na gala večerji v Budimpešti Foto: Sašo Dravinec

BUDIMPEŠTA> Ob robu velikega gastronomskega festivala Dining guide Food show in izidu madžarskega gastronomskega vodiča so v nedeljo v Budimpešti razglasili deset nacionalnih zmagovalcev izbora za najboljšo restavracijo v srednji in vzhodni Evropi. Potegujejo se restavracije iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Češke, Slovaške, Srbije, Romunije, Bolgarije, Poljske in Turčije.

Mednarodni ocenjevalci so iz Slovenije izbrali gostilno Pri Lojzetu z Zemona, ki jo bodo, tako kot ostale, v naslednjih mesecih obiskali neodvisni ocenjevalci in slednjič konec leta razglasili prvega prejemnika priznanja najboljšega v regiji.

Tomaž Kavčič je skupaj z Markom Šinkovcem v nedeljo s kolegi iz nekaj drugih nominiranih restavracij v Budimpešti za 250 gostov pripravil večerjo, na kateri jima je pripadlo zadnje dejanje. Kar okrog prireditvenega centra Millenis v nekdanji tovarni vagonov sta nabrala lipovega listja, s katerim sta okrasila krožnik, na katerem je bila v kozarcu sladka mineštra iz petih vrst zelenjave in šestih vrst sadja, na vrhu pa kepica vanilijevega sladoleda s kapljo bučnega olja. “Zame je to jed večera,” je o osvežilni, skladni sladici dejal Savas Ertunç, lastnik ugledne istanbulske restavracije Changa. Kavčičevo preprosto in domiselno sladico so prvi okusili predsedniki vlad držav EU na delovnem kosilu septembra v Bruslju, ko je Vipavca doletela čast, da pripravi skupni obed ob koncu belgijskega predsedovanja EU.

DS


Najbolj brano