• Bratovščina svetega Martina je včeraj vino krstila v kraju  Sveti Martin
    Bratovščina svetega Martina je včeraj vino krstila v kraju Sveti Martin
    Foto: Leo Caharija

Bratovščina v vinskih hramih

petek, 12. november 2010, 08:51

Martinovanje se je začelo že prejšnji konec tedna, na zgornjem Vipavskem s prireditvijo Vinski hrami Vipavske doline med Martinom in božičem in v Brdih. Nadaljevalo se je včeraj, množično pa bo spet konec tedna.

GORIŠKA> Bratje lani ustanovljene Bratovščine svetega Martina so jo včeraj ubrali na Vipavsko. Po postanku v gostilni Dam v Kromberku so pot po dolini začeli na Frlanovi kmetiji na Vogrskem. Nato so obiskali družino Stegovec na Svetem Martinu, Makovčeve v Dobravljah, Saksidove v Zaloščah, kleti Guerilla na Planini in Monvi v Dupljah, se zvečer zadržali v gostilni Pri Lojzetu na dvorcu Zemono, za konec pa se ustavili še v restavraciji gradu Kromberk in pri Pikolu v Rožni Dolini.

Včeraj je v klet prijatelje in partnerje povabila tudi Vinska klet Goriška brda. Danes dopoldne pa se v dvorcu Vogrsko začenja tridnevno dogajanje s strokovnim predavanjem o obetih letošnjemu letniku. Večer je namenjen druženju in degustaciji vin spodnjevipavskih vinarjev. V soboto bo društvo Škulja pripravilo škuljado, v nedeljo opoldne bo po vaseh občine Renče-Vogrsko krenila furenga z vinom in pevci zbora Lijak 1883 Vogrsko. Ob 15. uri se bo povorka s slovensko vinsko kraljico Andrejo Erzetič v spremstvu novogoriških mažoret in pihalnega orkestra Vogrsko odpravila od zadružnega doma proti dvorcu, kjer bo osrednje dogajanje.

V Šmartnem v Brdih obiskovalce pričakujejo drevi s pokušino vina. V soboto in nedeljo bodo ob 11. uri odprli vrata kleti starih domačij z vini 30 briških vinarjev z obeh strani meje. Med kulturnim dogajanjem bodo (v petek) zavreli tudi dokumentarni film Anje Medved o Postaji Topolovo. Brici drevi vabijo še na plac v Medano, v soboto zvečer pa bo slovesno na grajskem dvorišču na Dobrovem.

Ves konec tedna bo živahno na Brjah na Vipavskem. V nedeljo bodo ob 10. uri krenili na pohod po oljčni poti Simona Gregorčiča. Medtem bodo furmani po vaških hramih zbirali mošt, drugi bodo pripravljali kmečko tržnico in vse potrebno za blagoslov ob 16. uri, ko bodo podelili listine odličnosti za najbolje ocenjena brejska vina in salame.

V Velikih Žabljah so martinovanju dodali tridnevni festival šnopca in jote, ki se začenja danes. Posebnost bo prikaz kuhanja tropinovca po starem.

NR


Povej naprej:

 

Mnenja