Pomagajmo si z naravo

Redno skrbite za dobro fizično in psihično kondicijo, prehranjujte se zdravo in uravnoteženo, veliko se gibajte. To so temeljni nasveti zdravnikov za dobro zdravje, ki zajema odpornost in manjšo dovzetnost za viruse. Odpornost je pozimi pomembna, ker razsajajo viroze in gripa. Telo krepijo živila z veliko vitamini A, C, D, E, železom in cinkom in so plodovi narave.

Odpornost krepi redno uživanje zelenjave močnih barv in ingverja
Odpornost krepi redno uživanje zelenjave močnih barv in ingverja 

Nasveti veljajo za majhne otroke, aktivno prebivalstvo, ostarele in kronične bolnike.

Celovita skrb za zdravje

Kaj zajema celovita skrb za zdravje? Gre za veliko gibanja na svežem zraku in redno rekreacijo, zmernost v prehrani, redne obroke, uživanje zdravih živil, veliko tekočine (vode), zdravo pripravo hrane, trdno in dobro psihično počutje. Zato naj bi se izogibali stresu in jezi, saj splošno odpornost organizma spodjedajo napetosti, kronični stres, jeza, žalost, skrbi, strahovi, pohlepnost, črnogledost, vzkipljivost in prepirljivost.

Zato moramo po nasvetu zdravnikov opraviti s škodljivimi povzročitelji slabega duševnega počutja. Da bi to zmogli, moramo analizirati vzroke in sprožilce takšnih stanj in poiskati strokovno pomoč. Za vsako stisko in težavo obstajajo primerna pomoč in način razreševanja, četudi izidi ne sledijo takoj. Prav zato je dobrodošla pomoč usposobljenih strokovnjakov.

Voda, temelj zdravja

Česen je naravni antibiotik. Uživajte ga surovega, dodajajte ga juham, namazom, solatam. Česen je eno redkih živil, ki tudi med kuhanjem ne izgubi zdravilnih učinkovin. Med naravne antibiotike sodi tudi čebula. Odpornost krepijo še kefir, rdeča paprika, rdeča pesa in origano.

Znan je nasvet o uživanju dovolj velikih količin tekočine, zlasti navadne pitne vode. Poleti zato, da sproti nadomeščamo izgubljeno tekočino zaradi potenja, pozimi pa pripomore k čiščenju telesa, saj tekočina iz notranjih organov in nasploh iz telesa izpira viruse, ki prežijo na vsakem koraku.

Telo potrebuje še več tekočine, ko smo napeti in v stresu, saj se tedaj hitreje pojavita dehidracija in izčrpanost, kar slabi splošno odpornost. Tedaj imajo virusi za razmah v telesu idealne možnosti.

Odrasel človek naj bi na dan popil vsaj dva litra tekočine, najbolje navadne pitne vode. Ko smo fizično aktivni in/ali v stresu, naj bi to količino na dan povišali še vsaj za liter.

Uravnajte prebavo

Zdrava živila so temelj zdrave prehrane. Vendar pa odpornost ob zdravih živilih krepi tudi redno odvajanje blata iz črevesja. Zaprtje in zapeka sta škodljiva za zdravje.

Redno odvajanje je nujno za zdravega človeka, še toliko pomembnejše pa, ko zbolimo. Zato poskrbite za okrepitev črevesne flore, ki vpliva na redno prebavo in resorbiranje vitaminov, antioksidantov (vsebuje jih sveža zelenjava močnih barv), beljakovin in mineralov iz črevesja v telo.

Črevesno floro okrepijo sirotka, navadni jogurt, kislo mleko, zeljnica, repnica (oboje je kisla tekočina, ki se nabere ob kisanju teh dveh živil), surovo in kuhano kislo zelje ter repa, sveža zelenjava (solata, radič, paprika, paradižnik), izdelki iz polnozrnatih žit, polnovredni kosmiči. Od mlečnih izdelkov so priporočljivi tisti, ki vsebujejo probiotike, črevesni flori koristne bakterije.

Izogibajte se prehrambenih izdelkov, ki obremenjujejo organizem - kvašeni in drugi izdelki iz bele moke in belega sladkorja ter večkrat nasičenih maščobnih kislin. Pri pripravi hrane uporabljajte ekstra deviško oljčno olje, hladno stiskano bučno in sončnično olje, hrane ne cvrite in ne pecite na maščobi.

Ne kupujte že pripravljenih in napol pripravljenih jedi ter industrijsko pripravljenih gotovih jedi. Ta hrana vsebuje konzervanse, barvila, ojačevalce okusov, tudi pesticide in druge nezdrave ter manj zdrave dodatke.

Razbremenitev in spanje

Laneno olje vsebuje omega maščobne kisline 3 in 6, ki uravnavajo presnovne funkcije in krepijo sposobnost za presnovo kisika. Poleg tega podpirajo endokrini in imunski sistem, oslabljen zaradi stresa. Poleg lanenega olja je zdravilno tudi oljčno olje, a le hladno stiskano. Zato kupujte le tisto z oznako ekstra deviško. Od maščob vse več zdravnikov in prehranskih strokovnjakov odsvetuje rastlinsko margarino. Raziskave navajajo, da je za zdravje celo manj primerna od masla.

Aktiven počitek razvedri duha in telo. Sprehod po svežem zraku, kolesarjenje, vrtnarjenje, gobarjenje, tek v naravi, opazovanje ptic ..., so opravila, ki ne terjajo veliko denarja, le kanček dobre volje in nekaj prostega časa. Odgovor, da nimamo časa, ker smo preobremenjeni z delom, je le izgovor. Čas zase si je treba vzeti, saj gre za lastno zdravje. Pa naj bo to zvečer ali zjutraj, pred službo. Le odločiti se je treba in se namesto lenarjenja na kavču ali v postelji odpraviti v naravo ali pa vsaj v fitnes, telovadnico.

Zdravniki in psihologi pravijo, da je z zaposlenimi, ki trdijo, da nimajo niti pol ure prostega časa na dan, nekaj zelo narobe. Najbrž so izgoreli in zato pri delu manj učinkoviti ter zato počasnejši. Ali pa toliko neumni, da dovolijo, da jih delodajalec izkorišča čez vse meje - zato naj si čim prej poiščejo drugo delo. So pa tudi ljudje, ki se v delo zatekajo zato, ker namerno (ali podzavestno) bežijo od drugih težav in stikov z ljudmi.

Fizična aktivnost sprošča telo in duha, umiri misli, sprosti napetost, pomaga odganjati stres in krepi imunski sistem ter splošno odpornost telesa.

Po telesni dejavnosti laže, prej in bolje spimo, spanec je umirjen in krepčilen. Odrasel človek mora spati sedem do osem ur. Le spočiti smo lahko kos delovnim in drugim obveznostim, bolj smo zbrani in umirjeni.

Zelenjava v vseh oblikah

Zlasti sveža zelenjava je bogat vir rudnin, naravnih antioksidantov, vitaminov, koristnih balastnih snovi, pa še okusna je.

Pozimi k večji odpornosti pripomorejo živila, bogata z magnezijem in cinkom. Jejte zelene rastline, polne klorofila - solato, špinačo, zelje, cvetačo, blitvo. Magnezij je nujen za veliko presnovnih procesov v telesu in za absorbiranje vitamina D3.

Gomolj zelene, koren peteršilja in listi obeh rastlin so plodovi narave, ki čistijo telo, zlasti sečila. Uravnavajo tudi krvni tlak in krepijo prebavila. Brokoli vsebuje zelo malo beljakovin in ogljikovih hidratov, ima pa koristne vlaknine. Bogat je z rudninami (železo, kalcij, natrij, kalij, fosfor, cink) in vitamini (A, B, C, E), folno kislino, številnimi antioksidanti - med drugim s flavonoidi, fenoli in karotenoidi.

Med zdravimi živili so na vrhu lestvice buče. Bučno meso vsebuje veliko betakarotena - vitamina, ki krepi odpornost, premore pa še druge vitamine in vlaknine. Zelo zdrava so bučna semena, bogata z oljem v obliki palmitinske, linolenske in oleinske kisline, ki jih sestavljajo zlasti trigliceridi, steroli, skvaleni, tokoferoli, karotinoide. Buče vsebujejo tudi nekaj beljakovin.

Pomembno je, da uživamo nepredelano, organsko hrano, bogato z vlakninami, vitamini, minerali, encimi in revno s sladkorji.

Da bi použili kar največ teh snovi hkrati, si pripravite zelenjavni sok, ki pa ga morate popiti sveže pripravljenega.

Uživajte sadje

Vsakdanji jedilnik naj vsebuje sveže sadje. Znan je pregovor, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Za krepitev imunskega sistema je na vrhu seznama kivi, bogat z vitaminom C, kalijem in vlakninami. Z vitaminom C je bogata grenivka, ki vsebuje še folno kislino, kalij, železo, kalcij, vitamin B; rdeča sorta tudi betakaroten in bioflavonoide.

Odpornost krepijo limone, pomaranče, borovnice, banane, ameriški slamnik, zelišča, robidnice, zeleni čaj, ribe, korenje, paradižnik, koleraba, med, šipek, grah, čičerka, sezam, oreščki, laneno seme in olje, soja, sezam, mak, zelena solata, ingver.

Sadno-zelenjavni krožnik naj bo pisan. Dodati mu je treba še druge sestavine - beljakovine (meso, mlečni izdelki, mleko), polnovredna žita (kamut, kvinoja, ajda, proso, oves), malo zdravih maščob rastlinskega izvora, bogatih z omega 3 nenasičenimi maščobnimi kislinami in veliko navadne pitne vode. JASNA ARKO


Najbolj brano