S partnerskim kmetovanjem do dobre in poceni hrane
Ekološka kmetija Studen pri Ljubljani je ena prvih, ki se lahko pohvali z ekološkim certifikatom, in ena redkih, ki prisega na partnersko kmetijstvo. Slednje je pri nas, za razliko od drugih delov sveta, še slabo razširjeno, čeprav prinaša prednosti tako za kmeta kot za potrošnika.
Potrošniku zagotavlja svežo zelenjavo znanega lokalnega porekla in tudi do 30 odstotkov nižje cene kot na ekološki tržnici. Kmetu pa stalni dohodek, prodano letino in prihranek stroška, ki bi ga sicer moral plačati posrednikom. Letos so se Studnovi prvič razširili tudi na Primorsko. Na Vipavskem želijo pridelati zgodnjo in pozno zelenjavo, program partnerskega kmetovanja pa bodo razširili tudi v naše kraje, ko bo za to dovolj interesa.
“Začeli smo z enajstimi, lani jih je bilo trideset, letos že 75. Imamo pa že tudi čakalno vrsto,” je zadovoljen Peter Studen z družinske ekološke kmetije Studen na obrobju Ljubljane, ko govori o svojih strankah. A ne o tistih, ki jih je pridobil na ljubljanski tržnici, kjer je imel dolga leta svojo stojnico s stalnimi strankami, temveč o povsem novih; tistih, ki jih je pridobil za projekt partnerskega kmetijstva kar prek spleta. Za Petra Studna je bilo partnersko kmetijstvo najprej izziv. Letos se je na njegov račun odpovedal stojnici na ljubljanski tržnici, v prihodnje pa računa, da bo partnersko kmetijstvo s širitvijo obdelovalnih površin na Primorsko le še bolj razvejal. Pri tem je zanimivo, da se kriza na področju oskrbe s kakovostno hrano, vsaj kar zadeva oskrbo z zelenjavnimi zabojčki neposredno pri kmetu, vsaj pri Studnovih ne pozna, prej nasprotno. Povpraševanje po ekološko pridelani zelenjavi znanega lokalnega izvora se namreč nenehno povečuje.
VIDA GORJUP POSINKOVIĆ
Več o tem lahko preberete v prilogi Sobota tiskane izdaje Primorskih novic.