Še o godlji na FHŠ

ponedeljek, 19. julij 2010, 14:10

V prejšnjem 7. valu je tiskovna predstavnica koprske Fakultete za humanistiko Ana Lahajnar delila nauke o dobrem novinarstvu in se zgražala tako nad poročanjem naše novinarke Nuše Pevc - napačno jo je preimenovala v Nevo Pevc - kakor nad mojim pisanjem o vrenju na fakulteti.

Oba, najprej in bolj strnjeno Nuša, v komentarju redne številke in zatem v prilogi 7. val pa še jaz, sva poročala o skupnem nastopu asistentov in profesorjev, ki so na tiskovni konferenci spregovorili o aktualni kadrovski čistki.

Tiskovna predstavnica mi očita, da nisem preverjal informacij ali poskusil dobiti odziva vodstva fakultete, zapiše pa tudi, da so v vodstvu resnično užaloščeni nad “načinom poročanja o naši ustanovi”.

Ko smo že pri žalosti, naj se izpovem še sam - žalostijo me ne samo konkretne poteze, marveč že besednjak vodstva in pa fakultetne dvajseterice, podpisane pod javno pismo, naslovljeno Za znanje in humanistični etos prihodnjih generacij.

Vodstvo svojega pogleda na aktualno godljo ni skušalo pojasniti, dokler nanj niso javno pritisnili prizadeti, na cesto brcnjeni asistenti in profesorji. Še več, vodstvo je čakalo, da ga bodo za izjavo prišli prosit novinarji! Šele po objavi članka o skupnem nastopu prizadetih asistentov in profesorjev je tiskovna predstavnica Ana Lahajnar poslala obsežen dopis, v katerem vodstvo fakultete skuša pojasniti svoje “kadrovsko načrtovanje”. Besedilo smo v prilogi 7. val objavili v celoti, tik ob poročilu s tiskovne konference odpuščenih. Humanistično vodstvo, podkovano v birokratskem jeziku, na tem mestu vselej pripomni, da sodelavcev ne bodo odpustili - le pogodb jim ne bodo podaljšali. Učinek pa bo enak: leteli bodo s fakultete!

Še pozneje kot vodstvo se je s skupnim pismom oglasilo dvajset senatorjev, profesorjev, asistentov, ki so v kratko besedilo, prejšnjikrat objavljeno v 7. valu, stlačili vrsto srhljivih izjav. Ena hujših je že uvodna: “Za pričujoče pismo javnosti smo se spodaj podpisani predstavniki UP FHŠ odločili z namenom zavarovanja ugleda in dobrega imena koprske Humanistike.” Za prizadete kolege se torej ni treba zavzeti, za “ugled” in “dobro ime” ustanove pa?! Kakor vodstvo tudi oni krivdo za “nepodaljševanje pogodb” valijo na državo, na njeno neustrezno financiranje fakultete. Toda na državo se ne spravijo. Raje asistirajo pri žaganju kolegov, zlasti tistih preglasnih, menda problematičnih. In se pridušajo, da fakulteta “s svojimi programi in uglednimi profesorji podeljuje mladim pravo popotnico v hitro razvijajoči se svet medčloveškega in družbenega delovanja ter jim pomaga pri kritičnem odzivanju na številne dinamike in področja”. Kako pokroviteljsko, vzvišeno, žaljivo! Povejte, kakšna je prava popotnica za mlade? Kdo jo določa? Kako se popotnica prilagaja “hitro razvijajočemu se svetu medčloveškega in družbenega delovanja”? Drugače rečeno: se prilagaja neoliberalizmu in brutalnim zakonitostim trga?

Kakorkoli že, vodstvo se v vseh dopisih, pojasnilih, odzivih, ugovorih otepa izraza “kadrovska čistka”, nikakor pa mu ne uspe pojasniti, po kakšnem ključu izbira kandidate za odstrel. Ga moramo na kolenih prositi, da bo to storilo? Sme pojasnilo v javnost?

Mu pa moramo, vodstvu, vsaj pri nečem pritrditi - da je koprska fakulteta eno najprepoznavnejših slovenskih humanističnih središč. Če ne prej, je to postala v zadnjih dneh.

ANDRAŽ GOMBAČ


Povej naprej:

 

Mnenja