Z zelenjavo in sadjem do boljšega zdravja

Na pretiravanje s hrano in pijačo, še posebej, ko to traja več dni, se telo odzove z napihnjenostjo, glavobolom, bolečinami v prebavilih, zlasti v želodcu in črevesju, s topo bolečino v jetrih in na območju žolčnika, s splošno utrujenostjo. Obenem se povišajo vrednosti maščob in sladkorja v krvi, zviša se krvni tlak, nenehno se pojavlja povečanje želodčne kisline, kar je mučno (gre za tako imenovano zgago). Vse to običajno spremlja še zaprtje ... Če ste splošno zdravi, si pomagajte z naravnimi pripravki.

Iz peteršilja, solate in limone si lahko pripravite zdrav napitek, 
buče pa so med drugim primerne za lahko prebavljiv pire.   Foto: Bogdan Macarol
Iz peteršilja, solate in limone si lahko pripravite zdrav napitek, buče pa so med drugim primerne za lahko prebavljiv pire.  Foto: Bogdan Macarol

Po naravnih zelenjavno-sadnih napitkih lahko posežejo domala vsi, vendar pa je pri kroničnih bolnikih izbira odvisna od vrste kronične bolezni, zato je nujno treba upoštevati vsa priporočila in nasvete zdravnika.

Večini ljudi koristi tudi povečanje količine pitja navadne vode (izjema so le bolniki, ki imajo težave z ledvicami in s srcem). Pitje navadne vode je nasploh zdravo, na dan naj bi je popili vsaj poldrugi liter.

Voda na tešče

Japonska metoda ohranjanja splošnega zdravja in spodbujanja zdravega delovanja vseh notranjih organov veleva, da je treba že zjutraj popiti vsaj tri kozarce navadne vode, in to takoj, ko vstanemo, še preden si umijemo zobe. Če želimo pospešiti prebavo, naj bo voda rahlo mlačna, sicer pa hladna, vendar ne mrzla.

Šele zatem naj bi sledilo umivanje zob, nato pa 45 minut ne smete ne piti ne jesti. Kasneje naj sledi zajtrk, najbolje sestavljen iz svežega sadja in zelenjave v obliki sveže zmiksane kaše. Po obroku dve uri naj ne bi ne pili ne jedli, nato pa naj bi spet popili vsaj kozarec do dva navadne vode.

Glavni obrok naj sestavlja več kot polovica zelenjave, po obroku dve uri naj znova ne bi nič popili in jedli. Na dan naj bi skušaj spiti vsaj 1,5 litra navadne vode.

Zdravilna limona

Limonin sok deluje v organizmu alkalno in pomaga razkisati organizem, prav tako pomaga ublažiti in odpravljati zgago. Vendar bodite pozorni tisti, ki imate težave s pridobivanjem telesne teže in ste presuhi, saj limona pomaga izgubljati kilograme.

Če pa imate težave z zaprtjem, popijte na tešče kozarec navadne vode z nekaj kapljicami limoninega soka. Na dan naj bi popili liter navadne vode, ki ste ji dodali sok polovice limone. Ta zdravilni napitek odpravlja zaprtje, hkrati krepi organizem, razstruplja telo in odpravlja glavobol, bolečine v prebavilih, pa tudi povišan holesterol ter sladkor v krvi.

Nikoli pa ne uživajte limoninega soka samega, temveč ga morate vedno dodati dovolj veliki količini navadne vode.

Kislo zelje in zeljnica

Tudi kislo zelje in zeljnica razstrupljata organizem in pospešujeta prebavo, zeljnica pa je zelo učinkovita tudi pri hudem zaprtju. Vendar pa morate biti glede količine popite zeljnice zelo previdni, saj lahko pretiravanje sproži celo hudo drisko.

Kislo zelje, sveže ali kuhano, je tudi bogat vir C vitamina in krepi organizem. Če želite očistiti prebavni sistem, si pripravite joto iz kislega zelja in jo jejte dva ali tri dni zapored. Vendar je takšna hrana primerna le za splošno zdrave ljudi.

Zdravilni peteršilj

Naravni pripomoček zoper povišan holesterol, krvni sladkor, obložena prebavila in ledvice je sok iz listov svežega peteršilja, ki mu dodate nekaj soka sveže limone.

V sokovnik, kjer pripravljate ta napitek, lahko dodate še majhen strok česna. Tudi česen, podobno kot čebula, razstrupljata organizem in blaži vnetja. Pomaga pa tudi pri povišanem krvnem tlaku.

Zelenjavno-sadni napitki in obroki

Za prečiščenje organizma je koristno dva ali tri dni uživati le sveže zelenjavo in sadje, najbolje v obliki vitaminskih sokov.

V sokovniku sočite nekaj listov zelene, solate, peteršilja, svežega zelja, kos sveže rdeče pese, dodajte sveže korenje, jabolko, limono. Odločite se lahko tudi za koščke zrelega manga ali ananasa, pomaranče …

Vendar s sadjem ne pretiravajte, saj vsebuje sladkor. Nekateri napitku dodajo tudi majhen košček svežega ingverja. Takšni sokovi lahko nadomestijo obrok, vmes pa čez dan pijte tudi navadno vodo. Če brez hrane le ne zdržite, jejte svežo zelenjavno juho, ki jo lahko spasirate s paličnim mešalnikom in dobite nasitno kremasto zmes.

Posezite po domačih čajih

Telo lahko prečistite z zdravilnimi čaji. Poleg kamilice lahko dodate meliso, poprovo meto, ščepec materine dušice, bezga, lipe, rmana. Vendar s temi čaji ne pretiravajte, zadostuje skodelica na dan.

Lahko pa jutranjo kavo zamenjate za skodelico zelenega čaja, ki prav tako poživlja in vsebuje veliko antioksidantov. Ne pozabite pa, da se tudi po zaužitju zelenega čaja zviša krvni tlak, enako kot po skodelici kave in okrepi budnost. Zato ga pozno popoldne in pred spanjem ne smete piti.

Težave z žolčem, bolečine v želodcu in drisko zaustavlja čaj iz posušenega olupka granatnega jabolka. Bogat je s C vitaminom, krepi imunsko odpornost, srčno-žilni sistem, zdravi vnetja v prebavilih.

Tudi napitek iz kurkume zdravi vnetja in krepi organizem, odpravlja zakisanost, odpira žolčne poti, preprečuje okvare jetrnih celic, lajša prebavne težave. Kurkuma je na voljo v obliki prahu in velja za začimbo. Ss ščepcem kurkume lahko pripravite čaj, ki mu dodate nekaj kapljic limone, lahko tudi žličko medu. Namesto vode jo lahko kot napitek pripravite z nesladkanim mandljevim ali riževim mlekom.

Koristni ingver, a bodite previdni

Ingver je zdravilna zel, vendar ni odveč previdnost pri uživanju. Če pa imate težave s strjevanjem krvi in s srcem, pa tudi naravno nizek krvni tlak, ingverja ne smete uživati, saj med drugim redči kri.

Nekateri navajajo, da jim ingver celo poviša krvni tlak, kar je sicer redko, a ni nemogoče. Znano pa je, da ingver ogreje organizem in pospešuje tudi potenje, zato ga poleti naj ne bi uživali.

Če ingverja še nikdar niste uživali, najprej poskusite le majhno količino napitka ali ščepec sveže naribane ingverjeve korenine (okus je pekoč) in počakajte na odziv organizma. Če bi se vam morda res zvišal krvni tlak, ki je že sicer v mejah normale ali povišan, ingver za vas ni primerno zelišče.

Pri večini ljudi pa ima ingver prav nasprotni učinek - znižuje krvni tlak in dokazano tudi krvni sladkor. Znano je tudi njegovo protivnetno delovanje - zdravi vsa vnetja v telesu, tudi prehladna in tista v prebavilih. Pomagal naj bi umiriti tudi zobobol.

Hkrati nas ohranja budne, zato ga nikoli ne smete uživati popoldne, še manj pred spanjem. Ker ima pekoč okus, nekaterim nariban surov ni preveč všeč. Lahko pa si pripravite zdravilen ingverjev poparek iz nastrgane korenine. Poparek naj stoji pokrit vsaj osem minut. Skodelico poparka ali ingverjev čaj iz majhnega ščepca posušenega ingverja je treba popiti zjutraj ali dopoldne, ne kasneje.

Očiščevalna dieta

Kratkotrajna očiščevalna dieta prisega na zdrava živila. Zato je treba iz prehrane izločiti vsa zelo predelana živila (denimo klobase, paštete, industrijsko šunko in že pripravljene namaze, polpripravljene zamrznjene jedi, juhe iz vrečke, industrijsko pripravljene omake …). Ti izdelki namreč zelo obremenjujejo prebavni sistem. Namesto njih jejte čim več zdrave, sveže in surove hrane rastlinskega izvora, ki bo pripomogla, da bo telo izločilo nakopičene nezdrave odpadne snovi, ki so se nakopičile med prazniki, pa tudi snovi, ki močno obremenjujejo organizem in strupene snovi, skrite v raznih ojačevalcih okusov, umetnih barvilih in zlasti v konzervansih. Uporabite tudi zdrava zelišča.

Ob zdravo pridelani zelenjavi in sadju, ki si ju boste pripravljali sproti, pijte velike količine navadne pitne vode in se veliko gibajte na svežem zraku, kolikor zmorete in kolikor vam dopušča splošno zdravstveno stanje.

Med zelenjavo, primerno za zdravo čiščenje organizma, strokovnjaki prištevajo rdečo peso, korenino zelene, korenje, sveže zelje, avokado, bučke …, med sadje pa limone, jabolka, hruške, ananas, ribez, jagode, pomaranče …. Med priporočljivimi zelišči so peteršilj, zelena, žajbelj, meta, česen, čebula.

Že predniki so poznali post - pred in po praznikih, ki je pripomogel k boljšemu zdravju. Stari zapisi navajajo, da so že pred stoletji priporočali uživanje sveže zelenjave, sadja, zelišč, in živila, narejena iz polnovrednih žit. S takšno hrano so očistili prebavni sistem, jetra in ledvice. Takšna hrana ugodno vpliva tudi na kožo, pljuča in krvni obtok. Vendar pa sme takšna dieta trajati le krajši čas, nekaj dni.

Zatem postopoma dodajajte druga živila, sprva le iz polnovrednih žit, semena (sončnična, bučna, sezam …), probiotični jogurt, oreščke (lešniki, mandlji), majhno količino skute (najbolje iz kozjega mleka), šele zatem po nekaj dneh tudi kakšen košček mesa, a le belega in ribo. Ko preidete na običajno prehranjevanje, pazite na uravnotežene obroke in upoštevajte prehransko piramido.

Ob tem najbrž ni treba posebej poudarjati, da se izogibajte nezdravim maščobam in uporabite le oljčno olje, hrano le malo solite, vmes pijte veliko navadne vode. Namesto belega sladkorja uporabljajte nerafiniranega rjavega ali med oziroma melaso. Ne pozabite, da je solatni krožnik s semeni in oreščki ter morda koščki kuhanih piščančjih ali puranjih prsi zelo nasiten in zdrav obrok. Ne pozabite na stročnice, ki lahko enakovredno nadomestijo meso, saj mesa naj ne bi uživali vsak dan.

Očiščevalna dieta je primerna le za splošno zdrave ljudi. O primernosti se lahko tisti, ki imajo več težav z zdravjem, najprej posvetujejo z osebnim zdravnikom in morda tudi s prehranskim strokovnjakom.

Koristni učinki posameznih vrst sadja in zelenjave

> ananas razbremeni trebušno slinavko in odvaja odvečno vodo;

> avokado povečuje zbranost in krepi imunski sistem;

> banane pomagajo pri vneti želodčni sluznici in pomirjajo živce;

> bučke razstrupljajo črevesje in krepijo vse sluznice v telesu;

> grozdje čisti ledvica, odpravlja zaprtost in pomaga pri lenem črevesju;

> hruške obnavljajo kri in čistijo črevesje;

> jagode čistijo kri in kožo;

> kumare čistijo črevesje, delujejo odvajalno in razstrupljajo telo;

> limone krepijo imunski sistem, vezno tkivo, lase, nohte, krvne žile, pospešujejo prebavo;

> paprika pomaga pri motnjah prekrvavitve in krepi vezivno tkivo;

> paradižnik krepi sluznico in pospešuje odvajanje vode ter izločanje seča;

> pomaranče povečujejo miselno zbranost in krepijo vezivno tkivo;

> ribez spodbuja izločanje hormonov in varuje celice pred prostimi radikali;

> zelje krepi imunski sistem, pospešuje prebavo, blaži vnetja, znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi;

> peteršilj čisti ledvica in mehur ter odpravlja vnetje sečil, znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi, krepi odpornost;

> naravni jabolčni kis krepi odpornost, blaži vnetja v organizmu, ureja prebavo, uravnava krvni sladkor in holesterol, odpravlja zgago - vendar ga moramo redčiti z navadno vodo in uživati v majhnih količinah!

JASNA ARKO


Najbolj brano