Narava v koristni službi zdravja

Zdravilne rastline, zdravilna zelišča in naravni izdelki, denimo med, so dragoceni darovi narave, ki so jih odkrivali že v antiki in množično uporabljali v srednjem veku. Njihove učinke in zdravilno moč uporabljamo pri zdravljenju prehlada in gripe še dandanes. Nasveti so toliko pomembnejši zdaj, ko je prehladnih obolenj iz dneva v dan več.

Zdravilne rastline, zdravilna zelišča in naravni izdelki so 
dragoceni darovi narave, ki so jih  odkrivali že v antiki in 
množično uporabljali v srednjem veku. Foto: Petra Vidrih
Zdravilne rastline, zdravilna zelišča in naravni izdelki so dragoceni darovi narave, ki so jih odkrivali že v antiki in množično uporabljali v srednjem veku. Foto: Petra Vidrih

Zagovorniki neokrnjene narave in naravne vzgoje užitnih rastlin, brez uporabe pesticidov in drugih škodljivih snovi, prisegajo na vsakodnevno uživanje zeli, ki pomagajo ohranjati zdravje, z njim pa tudi odpornost in ravnovesje organizma.

Nasveti babic, oplemeniteni z novimi ugotovitvami, postajajo vse pomembnejši. Iz zakladnice narave smo odbrali nekaj najznačilnejših in najpogosteje uporabljenih rastlin za zdravljenje prehlada in gripe.

Zdravilne učinkovine, ki jih ponuja narava, lahko v grobem razdelimo na zdravilne zeli, ki jih uživamo v obliki čajev, na zdravilne začimbnice, na zdravilne proizvode (med in čebelji izdelki) in na zdravilna živila, ki jih uživamo kot obroke.

Zdravilne zeli

Kamilici daje značilen vonj vsebnost eteričnega olja, ki je zdravilno, skupaj s flavonoidi, ki jih vsebuje. Zdravilstvo jo šteje za vsestransko uporabno zdravilno rastlino, ki blaži vnetje pri prehladu, gripi, pomaga pri vnetjih v ustni votlini, deluje proti bakterijam, blaži trebušne krče in napenjanje, lajša prebavne težave, pospešuje potenje in je primerna za inhalacije. Najpogosteje jo pripravljamo kot čaj.

Bezeg pomaga pri navadnem prehladu, vnetju sinusov, gripi in bronhitisu. Čaj iz bezgovega cvetja učinkovito zbija povišano temperaturo. Ohlajen čaj grgramo pri vnetju žrela in mandljev. Bezeg preprečuje prehlad in gripo, saj krepi odpornost. Pripravki iz bezgovih jagod odvračajo virusna vnetja, ki lahko povzročijo hud kašelj.

Lipovo cvetje vsebuje sluz, ki pospešuje znojenje, zato je čaj dobro zdravilo pri prehladu, kašlju in zasluzenju dihal. Čajna mešanica za spodbujanje potenja vsebuje enak delež posušenega lipovega cvetja, bezgovega cvetja in kamiličnih cvetov. Pripravimo jo kot poparek, stoji naj deset minut. Pijemo tri skodelice čaja na dan.

Vinska rutica zdravi prehlad. Nabiramo jo med cvetenjem. Cvetove posušimo. Čaj pripravimo kot poparek. Ni pa primerna za nosečnice in alergike.

Ozkolistni trpotec je zelo učinkovit pri vseh obolenjih dihal. Iz listov pripravimo poparek, ki pomirja suh, dražeč kašelj. Čaj pijemo trikrat na dan. Ozkolistni trpotec ima tudi močno protibakterijsko delovanje, zato ga priporočajo za zdravljenje vnetega grla ali žrela.

Ameriški slamnik je po vsem svetu znana zdravilna rastlina, pri kateri je uporabno vse - cvetovi, listi in korenina. Krepi imunski sistem, pomaga tudi pri celjenju ran in regeneraciji kože. Je zelo učinkovita zdravilna rastlina v boju proti gripi, prehladom, okužbam zgornjih dihal, okužbam spolnih organov in sečil ter drugim boleznim. Priporočljivo ga je uživati v času sezone prehladov, učinkovit je tudi, ko se nas gripa že loteva, saj skrajša čas prebolevanja. Iz rastline izdelujejo zdravilno tinkturo, ki jo uživamo v obliki kapljic.

Šipek je bogat vir C vitamina. Priporočajo ga pri prehladu, gripi in okužbah. Lahko mu dodamo sveže sokove agrumov (limona, limeta, pomaranča, mandarina, grenivka).

Tudi agrumi oziroma citrusi so učinkoviti pri boju s prehladom in gripo, saj imajo poleg zakladnice C vitamina tudi zdravilna eterična olja. Priporočljivo je kupiti biološko pridelane agrume, saj lahko brez skrbi uživamo tudi nastrgano lupinico (sestavine v njej so prav tako zdravilne) v svežih sadnih kašah.

Žajbelj vsebuje eterična olja tujon, cineol in kafro, pa tudi čreslovine in grenčice. Deluje protivnetno, blaži in zaustavlja bolečine v grlu, zavira širjenje in rast bakterij, krepi odpornost sluznice. Uporablja se za grgranje. Dodajamo ga v čajne ali mlečne napitke (prevretek naj stoji deset minut).

Specializirane trgovine z zdravilnimi naravnimi, biološko pridelanimi pripravki in lekarne ponujajo še vrsto različnih praškov, čajnih mešanic, tinktur, napitkov za krepitev odpornosti in imunskega sistema ter za zdravljenje virusnih obolenj.
Ti pripravki so, tako kot tudi posamezna zdravila iz proste prodaje v lekarnah, tako imenovana pomožna zdravila in učinkovine, ki jih je treba uživati po za to predpisanem načinu in v predpisanih količinah. Zato zdravniki in farmacevti priporočajo posvetovanje s strokovnjaki pred nakupom in uživanjem.
Nasvet še zlasti velja za kronične bolnike, ki morajo vsak dan uživati več različnih zdravil. Kadar jim na lastno pest dodajo še pomožna zdravila in dodatke. lahko to izzove neželene učinke med zdravili in pomožnimi pripravki, kar lahko tudi huje poslabša zdravstveno stanje posameznika.

Zdravilne začimbnice

Bazilika je eno najbolj aromatičnih zelišč, ki ga uporabljamo tako v kulinariki kot tudi za zdravljenje glavobola, za blaženje kašlja in za zdravljenje angine. Grgranje poparka iz bazilike pomaga pri bolečinah v grlu in pri hripavosti. Litru vrele vode dodajte pest posušenih lističev in cvetov bazilike. Popijte od dve do tri skodelice na dan. Jejte tudi sveže liste bazilike v solatah, v hladnih in toplih omakah, juhah ...

Šetraj je zelišče z visoko vsebnostjo čreslovine in eteričnega olja, oboje uničuje bakterije. Že v srednjem veku so ga gojili na samostanskih vrtovih. Dodajamo ga jedem, z njim zdravimo prehlad. Pri vnetem žrelu grgrajte šetrajev poparek - žličko zeli prelijte s skodelico vrele vode in pustite stati 15 minut.

Česen in čebula se v ljudskem zdravilstvu uvrščata na častno mesto. Oba vsebujeta eterična olja in zdravilne učinkovine, ki so naravni antibiotik. Surov česen in čebula sta učinkovita pri premagovanju prehlada v zgodnjem stadiju. Na voljo so tudi kapsule in tablete česnovega olja in čebulnega prahu.

Kajenski poper (čili) učinkovito zdravi prehlad, dražeč kašelj in angino. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb. Že stari narodi so ga uporabljali kot zdravilo, razširjen pa je tudi v kulinariki. Predniki so ga uporabljali za prvo pomoč pri prehladu ali gripi, zakuhanega v kurji juhi, skupaj s česnom in čebulo. Juhi dodamo pred uživanjem še sveže sesekljan peteršilj.

Ingver je starodavna zdravilna zel (zlasti korenina), ki je bila priljubljena že v antiki, v tradicionalni kitajski medicini, v indijski in azijski kulturi (medicini in kulinariki). Razširjena je tudi v Evropi, čeprav zdravilne učinkovine ingverja ponekod, tudi pri nas, spoznavamo šele zadnja leta. Zel spodbuja krvni obtok, sprošča ožilje, pomaga pri vnetem grlu, lajša izkašljevanje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti. Previdnost pa velja za ljudi z žolčnimi obolenji in za nosečnice. Kot začimba daje jedem oster, pekoč in aromatičen okus. Zadnja leta se je ingver uveljavil zlasti v alternativni medicini. Številne raziskave potrjujejo njegovo zdravilnost. Na Kitajskem velja za zdravilo stotih bolezni. Vsebuje veliko aromatičnih hlapnih olj, med njimi zlasti borneol, cineol, citral in felandren. Ta olja so zdravilna in dajejo značilen vonj in okus. Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, ki blažijo vnetja. Vsebuje tudi monoterpene in aldehide, za katere so raziskave pokazale, da so učinkoviti v boju s prehladnimi virusi. Pekoči gingeroli blažijo slabost in zmanjšujejo siljenje na bruhanje. Ingver prištevajo med najmočnejše rastlinske antioksidante. Uživamo svežega (nastrganega ali na drobno narezanega), pripravljamo ga v obliki čajnega poparka, dodajamo ga lahko limoninemu soku in medu ali zmešamo vse troje skupaj. Te kombinacije priporočajo pri zdravljenju gripe in prehlada.

Vse bolj priljubljena so tudi homeopatska zdravila. Na voljo so v nekaterih lekarnah, kjer imajo posebej za to usposobljene svetovalce farmacevte, ki na podlagi zdravstvenih težav, kroničnih obolenj posameznika in splošnega zdravstvenega stanja svetujejo uporabo posameznih pripravkov. Na voljo so tudi takšna, ki zaščitijo pred prehladom in gripo.

Zdravilna živila

Naravni C vitamin v velikih količinah vsebujejo sveže limone, pomaranče, grenivke, kivi, liči, kaki, granatno jabolko, mango, ananas, sveže sesekljani zeleni listi peteršilja, hren, brokoli, cvetača, surovo kislo zelje, paprika in svež paradižnik. Vsa ta živila naj bi bila pozimi redno na jedilniku.

Med je naravni proizvod čebel, ki ga lahko uporabimo skoraj pri vseh težavah - pri boleznih in težavah z dihali, pri slabi prebavi, nizkem krvnem tlaku, slabokrvnosti, šibkem krvnem obtoku in za krepitev in razstrupitev telesa. Čisti kri in spodbuja njeno nastajanje, uravnava presnovo in vsebnost belih ter rdečih krvničk, krepi odpornost. Zdravilne učinkovine ohranimo, če ga uživamo v mlačnih napitkih ali samega. Segrevanje na več kot 45 stopinj Celzija vse te snovi uniči. Med vsebuje tudi naravne encime, mineralne snovi (kalij, natrij, magnezij, železo, mangan, baker, cink), vitamine, aminokisline in gormonalne substabce inhibine, ki preprečujejo in uničujejo mnoge bakterije. Pri gripi priporočajo napitek z mlačno vodo, limoninim sokom in žlico medu trikrat na dan. Za lažje izkašljevanje priporočajo temne vrste gozdnega medu. Še pomemben nasvet: med vselej zajemamo z leseno ali plastično žlico, nikoli s kovinsko, saj stik s kovino uniči večino koristnih snovi v medu!

Med čebeljimi proizvodi so še matični mleček, propolis in cvetni pelod. Matični mleček preprečuje rast številnih bakterij in jih pomaga uničevati. Propolisu pravijo čebelji penicilin, ki ga proizvajajo čebele. Gre za posebno smolo, ki varuje panj pred virusi, glivicami in bakterijami. Človeku koristi, ker uničuje klice, krepi imunski sistem in živčevje. Uživamo ga po kapljicah. Cvetni pelod služi v panju za vzrejo zaroda, saj vsebuje vse snovi, ki jih organizem potrebuje za življenje. Podobno deluje tudi na človeško telo in zdravje.

JASNA ARKO

(Povzeto po literaturi o zdravilnih rastlinah in zdravilnih učinkovinah v zdravilnih živilih)


Najbolj brano