Klobase in slanina povzročajo raka

Prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom povzroča raka na debelem črevesu, verjetno pa tudi rdeče meso, je danes objavila Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ena od vej Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Fotografija je simbolična. Foto: /
Fotografija je simbolična. Foto: /

PARIZ > IARC je svarilo utemeljila na pregledu več kot 800 študij, ki so raziskovale povezave med prehranjevanjem z mesom in rakom. "Spričo velikega števila ljudi, ki uživajo predelano meso, ima njegov globalen vpliv na pojavnost raka pomen za javno zdravje," je poudaril predstavnik IARC Kurt Straif.

Kot so pojasnili v agenciji, je za posameznika, ki uživa predelano meso, tveganje, da zboli za rakom, statistično majhno, a narašča s količino zaužitega tovrstnega mesa. “Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki se jo poje dnevno, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak,” so poudarili v agenciji.

Poročilo je pripravilo 22 strokovnjakov iz 10 držav. V njem so razkrili močne dokaze, ki podpirajo trditve o karcinogenih učinkih uživanja rdečega mesa, predvsem ko gre za raka debelega črevesa in rektuma, pa tudi slinavka in prostate, so še zapisali v agenciji, ki ima sedež v francoskem Lyonu.

Med rdeče meso se šteje govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, ovčetina, kozje in konjsko meso.

Ko gre za predelano meso, pa po navedbah IARC obstaja dovolj dokazov, da njegovo uživanje povzroča kolorektalni rak.

Med predelano meso med drugim spadajo hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje.

Agencija je predelano meso uvrstila v isto kategorijo povzročiteljev raka, v kateri so tudi tobačni dim in azbest, je pa hkrati poudarila, da to ne pomeni, da je enako nevarno. Strokovnjaki v študiji pa niso ugotovili, ali kuhanje mesa vpliva na tveganje za raka.

V poročilu je sicer IARC še poudarila, da bi morale ugotovitve strokovnjakov vladam in regulatorjem pomagati najti ravnovesje med tveganji in koristmi uživanja rdečega mesa, ki je pomemben del človekove prehrane.

STA


Najbolj brano