• Foto: Wikipedia/G.Steph.Rocket

Italijani so najbolj zdrav narod na svetu

ponedeljek, 20. marec 2017, 15:55

Posebna lestvica Bloomberga, s katero ocenjujejo dolžino in kakovost življenja, je Italijane postavila na prvo mesto. Ti so, kljub ekonomskim težavam, bolj zdravi kot Američani, Kanadčani in Britanci, ki trpijo zaradi visokega pritiska in slabšega mentalnega zdravja. Pri tem raziskovalci izpostavljajo italijansko dieto, bogato z zelenjavo, ribami in oljčnim oljem.

RIM > Pri sestavi lestvice so upoštevali dejavnike, kot so povprečna življenjska doba, prehrana, dostop do pitne vode, mentalno zdravje in rizične faktorje kot so kajenje ter visok pritisk. Primerjali so 163 držav.

Italijanski novorojenček lahko pričakuje, da bo dočakal 80 let, kar Italijane uvršča na sam vrh lestvice, po drugi strani pa je najkrajša pričakovana doba v tem segmentu v Sierri Leone, in sicer 52 let. Ob dolžini je pomembna tudi kakovost življenja, in tudi v tej kategoriji je Italija prehitela ostale države, kot so Islandija, Švica, Japonska, Singapur. Ocena psihofizičnega stanja je bila prav tako slabša v bogatejših državah od Italije. Denimo Nemčija je v tej kategoriji šele na 16. mestu, ZDA so na 34. mestu.

Finančno blagostanje je z zdravjem povezano le, če vsebuje tudi kulturne elemente, kot je zadostno posvečanje prehrani ali primerna športna aktivnost, sicer imajo lahko v bogatih državah lahko tudi težave s holesterolom. V najrevnejših državah v ZDA je denimo debelih kar 35 odstotkov prebivalcev.

Spletno uredništvo


Povej naprej:

 

Mnenja