• Adi Omerović
    Adi Omerović
    Foto: Gorazd Kavčič

Vsak teden me prevzame nova zgodba

četrtek, 30. marec 2017, 12:08

V oddaji Svet na Kanalu A so uvedli novo rubriko, v kateri novinar Adi Omerović ob petkih odstira zgodbe preteklosti in gledalcem predstavlja manj znana dejstva o pomembnih zgodovinskih osebah in trenutkih.

Kranjčan Adi Omerović, ki je v medijskem svetu postal znan leta 2004 z vlogo Turčina v filmu Tu pa tam, napoveduje tudi, da naj bi v nekaj letih dočakali njegovo nadaljevanje, saj je začel pisati scenarij zanj …

> Sodeč po novi rubriki Zgodbe preteklosti vas zgodovina očitno zelo zanima ...

“Že od nekdaj. Imel sem odlične profesorje za zgodovino. Bila je eden mojih najljubših predmetov, zgodovinske knjige sem prebral, predem smo pri pouku prišli do konca. Do ideje za novo rubriko sva pa prišla skupaj z urednikom Sveta Gregorjem Trebušakom. Pogovarjala sva se, koliko krasnih zgodb imamo in da če bi živeli v Hollywoodu, bi zagotovo že kdo naredil animacijo o Kralju Matjažu, Petru Klepcu ali Martinu Krpanu. In sva se odločila, da poskusno naredimo zgodbe o teh literarnih junakih oziroma da gremo po njihovih poteh, pokažemo, kako so tedaj živeli, kar je še bolj zanimivo od samih zgodb o njih, ki jih večina že pozna. Odziv je bil dober, zato smo razvili rubriko Zgodbe preteklosti. So malo bolj resne, začeli smo prejšnji petek s prispevkom o nastanku Zdravljice.”

> Koliko zgodb načrtujete?

“Rubrika bo na sporedu do junija. Če se bo prijela, se bo jeseni vrnila. Zanimivih tem je ogromno. Minuli teden sem že snemal prispevek o bratih Rusjan, ki sta morala delati sode v očetovi obrtni delavnici, v kateri sta naredila tudi prvo letalo. Edvard Rusjan je imel trinajst let. Tako prideš do zanimivih zgodovinskih dejstev, ki jih javnost ne pozna, in te želimo predstaviti. Naredila sta sedem različnih modelov letal, medtem ko sta brata Wright, inženirja in oblikovalca, imela ves čas isto formo letala, samo razvijala sta ga naprej. Brata Rusjan sta se zgledovala po Francozih, Angležih, Američanih, od vsakega sta vzela nekaj, pojma nista imela, kaj delata, in sta sestavila letalo. Letel je le Edvard. Izkušeni pilot, ki je vozil repliko njunega letala, mi je povedal, da je bilo z njim izjemno težko leteti, da si ne predstavlja, da je nekdo brez izkušenj sedel vanj in poletel. To me je zelo fasciniralo. Vsak teden me prevzame nova zgodba. Ta teden se ukvarjam z zgodbo o Ivani Kobilci in njeni Kofetarici. Zagotovo se bom lotil tudi Primoža Trubarja. Zanj vemo, da je avtor prvih dveh tiskanih knjig v slovenskem jeziku, ne poznamo pa ozadja.”

> Del zgodbe ste posneli tudi v črno-beli različici …

“To je posneto s fotoaparatom, tako kot serija o dr. Houseu. Gre za novost v naši hiši, prispevkov za informativni program še niso snemali s fotoaparatom, ponavadi se na ta način snemajo reklame, ker je boljša ločljivost. Na to idejo je prišel snemalec Rok Plešnar. Imam krasna snemalca, poleg Plešnarja še Aljaža Janžiča. Črno-bele elemente bomo ohranili, bodo prepoznavni znak rubrike.”

> V dvanajstih letih ste kot novinar naredili tudi več zelo odmevnih zgodb. Verjetno vas je najbolj zaznamovalo predlansko spremljanje beguncev na Balkanski poti, tedaj še za oddajo Preverjeno ?

“Zagotovo, vsaj v zadnjem obdobju. Žal se stvari še vedno ne odvijajo v pravo smer, samo čakajo, nihče pa nima neke strategije reševanja te problematike .”

> Po ukinitvi Epiloga ste se pred dobrim letom pridružili uredništvu Sveta , kjer ste delali tudi pred desetimi leti, ko je oddaja nastala ...

“Res je. Oddaja se je v desetih letih zelo spremenila. Za tiste čase je bila zelo prodorna, ponujala je nekaj novega in tudi danes ponuja. Želimo ji dati nekaj več. To je bil tudi razlog, da sem se pridružil Svetu, ki je želel v program vpeljati več raziskovalnega novinarstva, daljše prispevke.”

> V medijskem svetu ste postali znani leta 2004 s filmom Tu pa tam . Od tedaj vas kot igralca nismo več zasledili. Vas igranje ne zanima več?

“Seveda me. Kakšne vloge se ne bi branil, ne bi pa sprejel prav vsake. Igro in dobre igralce blazno cenim. Sicer pa lahko povem, da sem začel pisati scenarij drugega filma Tu pa tam. Sedaj sta sinova že malo večja in imam malo več časa. Februarja letos smo po dvajsetih letih dočakali drugi del legendarnega filma Trainspotting in tako bo tudi s filmom Tu pa tam. Mislim, da ga bomo posneli v nekaj letih, z istimi glavnimi junaki.”

ANA ŠUBIC


Povej naprej: