• Low Peak Charlie
    Low Peak Charlie
    Foto: Davor Jerman
  • Foto: Davor Jerman

Poklon času disket

četrtek, 13. april 2017, 12:17

Primorska zasedba Low Peak Charlie se čez nekaj dni vrača z novim album z naslovom Čas disket je pozabljen, ki ga izdajajo pod okriljem založbe Glasbena zadruga Celinka.

V iskanju pravega zvoka so se odpravili v Kočevje, kjer so pod taktirko producenta Robija Belušića v studiu BearTracks posneli osem skladb. Tik pred uradnim izidom albuma smo se pogovarjali s pevcem Andrejem Kresevičem in bobnarjem Blažem Kocino.

> Album Kdo bo komu ste izdali pred skoraj natanko petimi leti. Novi album nosi naslov Čas disket je pozabljen . Se Charlijem toži po preteklosti in študentskih časih?

Andrej: “Gotovo se je od izida zadnjega albuma veliko spremenilo. Zgodilo se je življenje, 'lajf'. V tem času smo zaključili študije, zdaj smo vsi štirje inženirji z diplomami v žepih, dobili smo prve službe, se izselili iz Ljubljane in spet prišli nazaj ... Zagotovo so bili študentski časi enostavnejši, vendar nanje ne gledamo kot na obdobje, v katerega bi se želeli vrniti. Čeprav smo v Ljubljano prišli študirat že v novem tisočletju, smo otroci 90. let, takrat smo odraščali in glasba iz tega obdobja nas je najbolj zaznamovala.”

Low Peak Charlie sestavljajo Andrej Kresevič - Fučkar (vokal), Lovro Velušček - Lušči (bas), Luka Križman - Jimi (kitara) in Blaž Kocina - Kocina (bobni). Prvič so se skupaj zbrali leta 2008. Leta 2012 so izdali prvenec z naslovom Kdo bo komu. Zdaj se vračajo z novim albumom Čas disket je pozabljen.

Blaž: “Album smo poimenovali po disketah, ki predstavljajo to obdobje, vendar so kot digitalni medij zdaj neuporabne. Čeprav se ne bodo nikoli vrnile iz pozabe, kot se zdaj dogaja z vinil ploščami, smo se jim želeli na naš način pokloniti.”

> Na prejšnjem albumu ste s kontroverznim videospotom Dol Vas Dam udarili po politikih, zdaj se bolj usmerjate vase, besedila na novem albumu so bolj osebnoizpovedna. Pa vendar gre besedilo pesmi z dolgim naslovom Serijski perverzneš levo desnih sredin nekako takole: “Ne bom več poslušal, kdo je moril levo, ne bom več poslušal levo desnih sredin.” V njem obračunate z delitvijo na naše in vaše. Kaj Low Peak Charlije moti v Sloveniji?

Blaž: “Moti nas predvsem to, da nas z vseh strani bombardirajo s propagando. Še vedno nas hočejo razdeliti na leve in desne, domobrance in partizane. Naše generacije ne bi smele več nositi bremena preteklosti. Zagotovo imajo mnogi na lepih položajih od take delitve koristi.”

Primorci prisegajo na eksploziven crossover rock z, kot sami pravijo, jajci. Njihovo tehnično suvereno avtorsko muziciranje jim omogoča, da lahkotno prehajajo in mojstrsko vijugajo med različnimi glasbenimi stili; od duba, drum'n'bassa do udarnih stoner in garažnih riffov, vse skupaj pa zaokrožijo s slovenskimi besedili o družbeno aktualnih temah.

Andrej: “Prehitro, ne le v Sloveniji, se zgodi, da te ljudje definirajo po etiketah in pospravijo v predalčke. Tako na osebni kot, denimo, na glasbeni ravni. Velikokrat so nas v preteklosti vprašali, kakšno zvrst igramo. Težko jo je opredeliti in z oznakami se skušamo čim manj obremenjevati. Podobno je tudi v življenju.”

> Kako je nastajala druga plošča?

Blaž: “Ustvarjalni proces se ni veliko razlikoval od prve plošče. Štirje člani benda, zaprti v vlažnem bunkerju, kitare v roke in gremo. Smo pa pri tej plošči več pozornosti namenili raziskovanju zvoka, dinamiki med inštrumenti in samim aranžmajem skladb.”

Andrej: “Največji izziv pri nastajanju tega albuma je bil, kako spraviti zvok, ki smo ga slišali v naših mislih, najprej skozi inštrumente v živo izvedbo, nato pa še na studijski posnetek. Veliko časa smo iskali pravi studio in prave ljudi, s katerimi bi lahko ploščo posneli. Ko smo se lani povezali s producentom Robijem Bulešićem in ekipo iz BearTracks studia na Kočevskem, so stvari stekle same od sebe. Album na koncu zveni še bolje, kot smo pričakovali.”

> Spoznali ste se v ljubljanskih študentskih domovih. Prihajate s celotne Primorske, bobnar iz Tomaja, basist iz Poljubina, pevec iz Račic in kitarist iz Podgrada. Kako se primorskost čuti v vaših skladbah in bendu?

Andrej: “Najprej se čuti na žalost ali srečo nekaterih v besedilih. Večkrat nam naglas besed uide proti dialektu, dvojina nam dela težave (smeh). Primorskost se čuti tudi v pristopu do same glasbe. Smo bolj sproščeni, kar se pozna na energiji naših koncertov.”

Blaž: “In po koncertih (smeh).”

> Nov album bo izšel pri založbi Celinka. Je v Sloveniji dovolj posluha za glasbene skupine, ki se, kot sami pravite, ne ujemajo s pravili komercialnih glasbenih postaj v Sloveniji?

Blaž: “Nismo edini, ki opozarjamo na to težavo. Vsakemu, ki odpre povprečno slovensko komercialno postajo, hitro postane jasno, da večinoma predvajajo glasbo iz 80. let in tisočkrat slišane hite. Zelo težko boste slišali rock komade mlajše od tridesetih let. Vendar, če povemo po pravici, nas ti mediji niti ne zanimajo. V rocku je veliko enoumja in redki rockerji si upajo stopiti iz okvirov klasičnega hard rocka, ostali so ali smo hitro označeni kot alternativa, kar pomeni, da v komercialnih medijih hitro ne dobiš prostora. Vendar pa svoje glasbe kljub temu ne dojemamo kot alternativne. Prav tu vmes, med tako imenovano alternativo in komercialo, je glasba, ki zaradi te smešne delitve do poslušalcev ne pride.”

Andrej: “A pomembno je poudariti, da še vedno obstajajo radijske postaje, mediji, založbe, ki tovrstno glasbo podpirajo. Celinka je ena izmed njih. Veseli smo, da so prepoznali kakovost naše glasbe in nas sprejeli v družbo odličnih glasbenikov.”

> V letih po izidu zadnjega albuma ste bili vseeno aktivni. Med večje podvige gotovo sodi tretje mesto na banjaluškem Demofestu , kjer ste pred tremi leti zasedli tretje mesto. V Banjaluko ste se vrnili še leto kasneje in nastopali boste tudi letos. Kaj vam je pomenil ta uspeh?

Andrej: “Bolj kot nagrada nam je celotna izkušnja dala veliko energije za nadaljnje delo. Na Demofest smo prileteli kot padalci in zgodila se je 'cela štala.' Tisto leto se je na festival prijavilo približno 430 neuveljavljenih skupin iz vseh držav bivše republike. Žirija nam je podelila tretje mesto, s katerim je prišla tudi lepa denarna nagrada.”

Blaž: “Da ne pozabimo. Lovro je prejel še nagrado za najboljšega basista na festivalu iz rok kralja balkanskega funka Ramba Amadeusa. Navezali smo tesne stike z organizatorji, ki Demofest zgodbo iz leta v leto širijo. Ponosni smo, da razumejo, kako dihamo, saj je ta festival filter dobrih vzhajajočih bendov iz celotne regije. Mnogim bendom, kot so ZAA, MORT in Punčke, je bil odskočna deska prav Demofest.”

> Ste se tudi zato odločili, da pesem Compadre napišete v hrvaščini?

Blaž: “Na Demofestu spodbujajo petje v maternem jeziku. Tudi v slovenščini, čeprav nihče ni razumel, kaj pojemo. Očitno jim je bil všeč naš paket. Tekst za Compadre smo iz prvotne angleške različice prevedli v slovenščino, ampak komad nekako ni zaživel. Nato smo ga s pomočjo našega istrskega producenta Robija prevedli v hrvaščino in komad je zadihal.”

> Vedno manj slovenskih bendov se izraža v slovenščini, saj naj bi bil to trd in nespeven jezik. Kako se vi spoprijemate s tem izzivom?

Andrej: “Slovenščina je naš materni jezik in smo v njem najbolj sproščeni. Je pa res, da v besedilih uporabljamo slovenščino, ki jo govorimo, kar je velikokrat skregano s slovničnimi pravili. Kdaj besede naglasimo na svoj način, da ritmično bolje izpadejo. Puristi in slavisti tega najbrž ne bi odobravali, ampak nas to ne zanima. Najbolj pomembno je, da gre sporočilo naprej in da besedilo teče. Vedno pa je v prvi vrsti glasba, zato je besedilo podrejeno zvočnosti glasbe.”

> V torek, 18. aprila, bo uradna izstrelitev albuma v ljubljanskem Channel Zero na Metelkovi. Pripravljate kaj posebnega?

Blaž: “Predstavitveni koncert sovpada z izdajo albuma, ki ga bomo, poleg CD-ja, izdali tudi na omejeni nakladi 3.5 inčnih disket, tako imenovanih floppy disk. Na vsaki disketi bo koda za prenos albuma s spleta. Tako bomo digitalno izdajo albuma postavili v fizično obliko. V glasbenem delu pa bo na sporedu nova plošča in še nekaj skladb s prvenca.”

> Po predstavitvi sledi predstavitev novega albuma po Sloveniji. Kje vas bomo lahko slišali in videli?

Andrej: “Predstavitvi bosta sledila koncerta v Črnomlju (MKK, 13. maja) in Krškem (MC, 20. maja), nastopa na festivalih Demofest Warm Up v Banjaluki (14.-15. julija) in Wkrwglca na Mladifestu v Sežani (21. julija), koncert v Izoli (Hangar, 5. avgusta).”

PETRA MEZINEC


Povej naprej: