• Robert Redford
    Robert Redford

Kdo se bo letos potegoval za beneške leve?

četrtek, 24. avgust 2017, 16:01

Ljubitelji Benetk in filmov imajo v srce vpisane dneve od 30. avgusta do 9. septembra. Tedaj se bo namreč odvijal 74. beneški filmski festival. V naslovu omenjeni režiserji -Darren Aronofsky, Benicio Del Toro in Aj Vejvej - so le trije od dvajsetih, ki se bodo potegovali za beneške leve. Žiriji bo predsedovala Annette Bening (prva ženska predsednica žirije v enajstih letih). Alexander Payne bo Benetke otvoril s fantastično dramo Downsizing, v kateri igra tudi Matt Damon.

Kitajski umetnik Aj Vejvej se pojavlja z dokumentarcem, ki ga je direktor festivala Alberto Barbera označil za izjemnega. V Mati! (Mother!), filmu Darrena Aronofskega, mojstra filmov o nadvse skrajnih obsedenosti, se pojavlja Jennifer Lawrence. Mati! je eden tistih filmov iz Benetk, ki je že napovedan za vstop v naše kinematografe, in sicer konec septembra. Vselej šarmantni George Clooney je po scenariju bratov Coen posnel film Suburbicon. Fantast Guillermo del Toro se javlja z The Shape of Water, fantazijskim filmom iz časa hladne vojne - morda so to navsezadnje tiste vrste filmi, ki mu najbolj ležijo. Po prvih napovedih gre za režiserjevo najboljše delo v deseletju. Abdellatif Kechiche -, ki zna šokirati in razdeliti javnost, kar je dokazal vsaj s filmom Adelino življenje (La vie d'Adele) - nam bo predstavil ljubezen na Sredozemlju s filmom Mektoub, My Love. Režiser je “grozil”, da bo prodal zlato palmo za Adelino življenje, da bo lahko posnel ta film. Japonski režiser Koreeda Hirokazu, zadnja leta predvsem proslavljen z družinskimi dramami, nas pelje do umora - filmu je naslov The Third Murder. Ethan Hawke in Amanda Seyfried igrata v trilerju Paula ShraderjaFirst Reformed.

Kot je v navadi pri tako glomaznih projektih, tekmovalni del niti ni nujno najbolj odmeven del festivala. V netekmovalnem delu se bodo med drugim predstavili Stephen Frears (njegov film Victoria & Abdul z Judy Dench je prav tako že napovedan za predvajanje v naših kinocentrih), Abel Ferrara, William Friedkin (z dokumentarcem o pravem izganjanju hudiča) in Takeshi Kitano. Vrača se tudi John Woo, hongkongški mojster “baletnih kriminalk”.

Filmi na beneški Mostri so tisti, ki ponavadi že navržejo kakšno napoved za naslednjo oskarjevsko sezono.

Benetke bodo razgrnile rdečo preprogo tudi dvema novima Netflixovima nadaljevankama.

Festival v Benetkah je tisti, ki bo prvi na svetu ... vsaj med velikimi ... premogel tekmovalni program za filme v virtualni resničnosti. Na sporedu bo med drugim tudi film o snemanju videa ThrillerMichaela Jacksona.

Zlatega leva za življenjsko delo bosta prejela Jane Fonda in Robert Redford.

Leta 2016 je zlatega leva na tem festivalu dobil režiser Lav Diaz za film Ženska, ki je odšla (Ang babaeng humayo).

PETER ZUPANC


Povej naprej: