Zahteven letnik, ki veliko obeta

Letošnje leto je v primorskih vinogradih pokazalo dva obraza: spomladi in v začetku poletja je bilo deževno, kasneje pa je nastopila suša, ki ne jenja. Četudi je bilo še sredi avgusta videti, da bo trgatev kasnejša kot običajno, sta jo zelo toplo vreme in pomanjkanje vode v tleh kar precej pospešila.

Boštjan Zidar, glavni enolog v Vinakopru, kjer je trgatev v polnem teku Foto: Jaka Jeraša
Boštjan Zidar, glavni enolog v Vinakopru, kjer je trgatev v polnem teku Foto: Jaka Jeraša

PRIMORSKA > “Letošnji letnik bo eden najboljših v moji karieri. Parametri grozdja so bili idealni, čeprav je bilo treba paziti, kdaj obirati, ker je bilo zorenje grozdja z lege do lege drugačno,” je povedal Miran Sirk s posestva Bjana v Biljani. Velika večina njegove pridelave so penine, tako da so v četrtek že končali s trgatvijo grozdja za osnovna vina zanje, čez kakšen mesec bodo pri njih potrgali še merlot in cabernet sauvignon.

Kuha se nekaj dobrega

“Težko leto je bilo, a se je trud splačal,” pa pravi Aleš Kristančič z briškega posestva Movia, kjer bodo s trgatvijo začeli pojutrišnjem. Povedal je, da so se parametri zelo hitro spremenili in o potencialu letnika dodal, “da se kuha nekaj dobrega”. Tudi Primož Lavrenčič iz zgornje Vipavske doline bo s trgatvijo začel v ponedeljek: “Kaže dobro. Sladkorji so visoki, prav tako kisline.” V Istri je trgatev že v polnem teku. V Vinakopru so zgodnje sorte že potrgali, zdaj so pri malvaziji, kmalu začnejo z refoškom. “Z boleznimi smo se dobro borili, zagodla pa nam jo je suša, tako da bo pridelka manj, kot smo pričakovali, a vendarle nekako na lanski ravni, približno 4000 ton,” pravi Boštjan Zidar, glavni enolog v Vinakopru.

Četrtina manj pridelka

Specialistki za vinogradništvo pri KGZ Nova Gorica Majda Brdnik in Mojca Mavrič Štrukelj napovedujeta na Primorskem zaradi suše približno četrtino manj pridelka od pričakovanj. Na podlagi vzorčenj poročata o dokaj visokih sladkornih stopnjah in padajočih kislinskih. Da je razmerje jabolčne in vinske kisline ugodno, pa pravi njuna kolegica, specialistka za vinarstvo Tamara Rusjan. Vinogradnikom priporoča, naj v toplih dneh trgajo čim bolj zgodaj in tudi, da naj pri predelavi karseda izkoristijo laboratorijske izvide mošta ter naj poskrbijo, da bo mošt čim hitreje zavrel. Opozarja na nevarnost razvoja ocetnih kislin in spominja na sorodni letnik 2003. SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano