Večerja na pomolu

V Portorožu se je nekaj ponudnikov na pobudo Mateta Matjaža Tomija odločilo, da bodo letošnje poletje začeli pripravljati večerje na pomolu. Ko so jo prvič napovedali, jo je zagodlo vreme, zato je bil drugi poskus predvsem generalka za najavljene večere pod poletnim zvezdnim svodom.

Na pomolu so kuhali (z leve): Tomaž Bevčič, Borut Jakič in 
Marko Gorela.  Foto: Sašo Dravinec
Na pomolu so kuhali (z leve): Tomaž Bevčič, Borut Jakič in Marko Gorela.  Foto: Sašo Dravinec

PORTOROŽ > Za prvi sklicani termin, konec maja, so organizatorji načrtovali, da se bo na pomolu s petimi jedmi predstavilo pet portoroških kuharjev, slednjič so bili ob ponovitvi trije. Borut Jakič, izkušeni kuhar, ki je prišel v restavracijo Tomi iz hotela Aleksander v Rogaški Slatini, Marko Gorela, ki je zadnje tedne zadolžen za bistro v pritličju obnovljenega hotela Slovenija in Tomaž Bevčič iz Rizibizija, so si za temo izbrali vrtnice. Tako so od predjedi pa do sladice povezali morske okuse z okusi vrtnic, ki so seveda krasile tudi vse krožnike. Kompleksne krožnike so kuharski mojstri pripravili pred gosti, ti so bili v ponovljenem poskusu skupina novinarjev iz Nemčije. K jedem so ponudili vina domačih vinarjev: Mahnič iz Dragonje, Santomas iz Šmarij, Klenart s Plavij, Steras s Šaredu in Vinakoper.

Začeli so s tuninim tartarjem, bučkinimi cvetovi, rdečo peso, čemažem in vrtnicami, s krompirjevo penečo juho, odišavljeno z vrtnicami, so oblili kipnik iz pečene skuše, pire zelene, korenčkov gel, korenje ribji makron in krebuljico, piranskega brancina so prekadili na vrtnicah, mu dodali špargljevo polento, špargljev čips, špargljevo kremo in meringo iz poprove mete, za sladico pa je bila maskarponejeva pena z mandljevim biskvitom z mariniranimi češnjami v karamelni juhici z vrtnico ter sladoled z baziliko in belo čokoladno omako, odišavljeno z vrtnicami.

Prihodnjo nedeljo, 3. julija, pripravljajo prvo “javno” večerjo na pomolu. Moči bo spet združila omenjena trojica, pridružili pa se jim bodo Filip Matjaž iz restavracije Tomi in ekipa iz Kempinskega, ki jo je nedavno zapustil tamkajšnji vodja Igor Delak, ki je odšel za novimi izzivi v Avstrijo. Večerja na pomolu, tokratni izziv bo istrska kulinarika, se bo začela ob 19.30. pet krožnikov z vinsko spremljavo bo stalo 75 evrov, rezervacije pa sprejemajo na naslov dinner@portoroz.si.

DS


Najbolj brano