Ustvarjalna praksa

Sredi tedna so študentje različnih fakultet Univerze na Primorskem v Portorožu predstavili zaključke treh sklopov projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja, v katerem so pod vodstvom mentorjev pridobivali veščine, kompetence in praktične izkušnje.

Ribogojka dr. Irena Fonda je visokemu akademskemu zboru pohvalila sodelovanje s študenti.  Foto: Jaka Jeraša
Ribogojka dr. Irena Fonda je visokemu akademskemu zboru pohvalila sodelovanje s študenti.  Foto: Jaka Jeraša

PORTOROŽ > Študentje in njihovi pedagoški mentorji s štirih fakultet Univerze na Primorskem, Turistice, Fakultete za mangement, Fakultete za vede o zdravju in Fakultete za humanistične študije, so v povezavi s podjetji Fonda.si, Zavod Novi turizem in Global v treh projektnih sklopih po teoretičnem uvodu pridobivali podlago in usmeritve za kreativno in inovativno razmišljanje. V manjših skupinah so z praktičnim delom in raziskovanjem oblikovali zamisli, predloge in rešitve za delovanje sodelujočih podjetij.

Nove turistične zamisli

“Takšni projekti nam zelo veliko pomenijo. Potegnejo nas iz rutine, saj študenti na naše delovanje gledajo drugače, bolj inovativno,” je povedala dr. Irena Fonda. Pri njej sta bili dve skupini študentov. Prva je za družbo, katere ribogojnico si ob strokovnem vodstvu vsako leto ogleda več ljudi, pripravila predlog za tri nove turistične produkte: izobraževalni, industrijski in ustvarjalni turizem. Pri izobraževalnem predlagajo naravoslovne dni za posameznike in skupine, pri industrijskem sodelovanje turistov pri opravilih v ribogojnici, pri ustvarjalnem pa povezovanje različnih akterjev v prostoru za izpostavljanje avtentičnosti. Oblikovali so tudi Facebook stran Fonda Turistica, ki je, kot je zadovoljno poudarila študentka Rebeka Tomšič, že v prvem mesecu dosegla več kot 1000 všečkov.

Druga skupina se je ukvarjala z nalogo, kako skozi nasvete za pripravo jedi ljudem približati uživanje rib. V sodelovanju s kuharskim mojstrom Tomažem Bevčičem iz portoroške restavracije Rizi Bizi so pripravili vrsto receptov za spletno brošuro.

Primorski smutiji

Tretja skupina študentov se je z Edimom Šabanovićem iz enote SuperSok podjetja Global ukvarjala s smutiji (smoothi). Za cilj so si zadali ozaveščanje ljudi za večjo uporabo rastlinskih vrst Sredozemlja, ki so blagodejne za zdravje. Preučevali so posamezne napitke in sestavine v njih ter izdelali tri nove recepture iz rastlin, ki rastejo na Primorskem. Pripravili so osnutek brošure in zgibanke. “Upam, da bo še več sorodnih projektov,” je bil s sodelovanjem zadovoljen Šabanović.

Odlično obiskane predstavitve se je udeležilo tudi veliko profesorjev na čelu z vodilnimi s posameznih fakultet in rektorjem dr. Draganom Marušičem, ki je izpostavil, da je Univerza na Primorskem pri kandidiranju za potreben denar za ta projekt nalogo odlično opravila in uspela za seznanjanje študentov s prakso in poslovnim življenjem pridobiti sorazmerno precej višji delež kot denimo ljubljanska univerza. SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano