Prihajajo spomladanski festivali

Prihodnji konec tedna bo na Primorskem nadvse pestro gastronomsko dogajanje. Začelo se bo v petek v Portopiccolo v Sesljanu s festivalom Teranum in rdeča vina Krasa, v soboto bo v Kopru Dan vina in čokolade, v nedeljo in ponedeljek pa v Šempasu že enajsti Festival vin in oljčnega olja.

Tudi na tradicionalnem Festivalu vina in oljk v Šempasu je 
vsako leto več mladih.  Foto: Leo Caharija
Tudi na tradicionalnem Festivalu vina in oljk v Šempasu je vsako leto več mladih.  Foto: Leo Caharija

V Portopiccolu v Sesljanu v petek, 31. marca, med 17.30 in 22.30, pripravljajo tradicionalni festival rdečih kraških vin Teranum in rdeča vina Krasa. Prevladovala bodo vina, pridelana iz sorte refošk.

Z njimi se bodo predstavili vinarji s celotnega Krasa, iz Italije Zidarich, Grgič, Kocjančič, Milič Zagrski, Zahar, Škerk, Škerlj, Merlak, Lenardon, Ostrouška, Bajta, Milič Stanko, Gabì, Kosuta, Bole, Ota in Kovač, iz Slovenije pa Orel, Kmetija Pri Kamnarjevih, Rebula, Širca - Kodrič, Čotova klet, Štoka, David in Rajko Štok, Štrekelj, Vina Pietra, Čotar, Emil in Ken Tavčar, Štemberger, Renčel, Callin in Matej Švara. Degustacijo vin bo spremljala kulinarična ponudba gostiln iz pobude Okusi Krasa.

Osmice na Krasu

Kdor bo v prihodnjih dneh na Tržaškem krasu, bo imel veliko priložnosti za obisk tamkajšnjih osmic. Še jutri bosta odprti osmici Pertot (Nabrežina) in Antonič (Cerovlje), do srede ima odprto Nadja Legiša (Medja vas), do petka bo odprta osmica Pipan-Klarič v Mavhinjah, ves konec prihodnjega tedna pa osmice Kocman (Zgonik), Pernarcich (Vižovlje), Coretti (Lonjer), Lozej (Trnovca), Zidarich (Praprot), Colja (Samatorca), Žerjal (Ricmanje) in Šavron (Gabrovica). Do prihodnje nedelje bo v Šempasu odprta osmica Vrban, v četrtek pa odprejo osmico Barut v Izoli.

Vino in čokolada

Študentska organizacija Univerze na Primorskem v soboto, 1. aprila, med 16. in 23. uro, v koprski Taverni pripravlja četrti Dan vina in čokolade. Gre za prireditev, na kateri mladi vinarji približajo vinsko kulturo vrstnikom. V okviru festivala bodo pripravili dve delavnici: somelje Matej Zaro bo pomagal poiskati ustrezne kombinacije čokoladnih jedi in vina, Rok Ražman, oba sta iz vinarskih družin, pa bo vodil slepo okušanje vina. Degustacijski kupončki bodo stali pol evra. Na festivalu se bodo predstavili vinarji Rodica, Vina Montis in Eko Laura, Bordon, Mahnič, Ražman, Zaro, Robi in Dorjano Korenika, Rakar, Jogan, Vinakoper in Iztok Plahuta iz Istre ter Benčina iz Vipavske doline in Kos iz Štajerske. Za čokoladni del ponudbe pa bodo poskrbeli čokoladnica Da Ponte, čokoladnica Iridis, kavarna Triglav, Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Berryshika, Sladki cekini, 20chocolate in ŠOUP.

Tradicionalna dneva za vino in olje v Šempasu

Festival vin in oljčnega olja - Žlahtna dediščina Slovenije z udeležbo številnih vinarjev in oljkarjev se bo v Šempasu začel v nedeljo, 2. aprila, ob 15. uri. Že ob otvoritvi bodo podelili priznanja za najboljša oljčna olja goriških oljkarjev. Ob 17. uri bo Milena Bučar Miklavčič predavala o trendih v oljkarskem svetu, ob 18.30 pa bo delavnica Tonija Gomiščka in Marjetke Plesničar z naslovom Pozdrav pomladi. Tudi v ponedeljek se bo dogajanje začelo ob 15. uri, festival pa bo odprt uro manj, do 20. ure. Ob 17. uri bo Ivan Peršolja vodil delavnico Tradicionalne dobrote Slovenije, ob 18.30 pa bo nekaj gostiln z Goriškega predstavilo svoje jedi v okviru projekta Okusimo Goriško.

Sašo Dravinec


Najbolj brano