Pred postom še zaključek kolin

Težko bi rekli, da je ob zaključku kolin, prav na pustni torek, prašič odnesel celo kožo, vsekakor pa sta se Jordan in Miha Cigoj potrudila, da je dobršen del njegove kože ostal v enem kosu. In to s slanino vred, kot po starem, ko so potem na tej plahti solili kosti in kose mesa, namenjene za pripravo suhomesnatih izdelkov.

Težko bi rekli, da je ob zaključku kolin, prav na pustni torek, 
prašič odnesel celo kožo, vsekakor pa sta se Jordan in Miha 
Cigoj (na fotografiji z desne) potrudila, da je dobršen del 
njegove kože ostal v enem kosu.  Foto: Toni Gomišček
Težko bi rekli, da je ob zaključku kolin, prav na pustni torek, prašič odnesel celo kožo, vsekakor pa sta se Jordan in Miha Cigoj (na fotografiji z desne) potrudila, da je dobršen del njegove kože ostal v enem kosu.  Foto: Toni Gomišček

ČRNIČE > “Razlika je le v tem, da smo nekdaj v Vipavski dolini zarezali v trup na hrbtni strani, kjer je najdebelejši sloj slanine, tokrat pa smo, predvsem zaradi veterinarskega pregleda, razprli njegov vamp,” je razlagal gospodar, njegov sin pa je ponosno povedal, da je za vrnitev v preteklost izbral dvoletnega skopljenca pasme mangulica, težkega 220 kilogramov. Največ dela je bilo z glavo, sicer pa sta nekaj kože pustila le na kračah in stegnih, namenjenih za pršute. Velikost stegen je tudi odločilna za določitev časa soljenja, ki bo trajalo okrogel mesec, kaj bo s kožo potem, pa se morata Cigoja še odločiti. “Mogoče jo bomo sušili v enem kosu, mogoče razrezali: do konca postnih dni imamo dovolj časa za razmislek,” pušča karte odprte Jordan. TG


Najbolj brano