Prazniki: moč obdarovanja in moč nasmeha

Za marsikoga je bila sobota najsrečnejši dan v letu. No, vsaj za otroke. Na ta dan mi ponavadi misel kar sama zdrsne v spomine iz mladosti.

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

V ospredje mi prihajajo slike sivo-belega zimskega dne, ko izpod temnih oblakov sneg beli domače dvorišče, burja izza vogala hiše pa ga sproti vrtinči v zamet, ki se dela pod oknom. Na toplem smo, v štedilniku prasketajo bukova drva, otroci pa hitimo odpirati darila, ki jih je ponoči prav vsakemu izmed nas prinesel Miklavž.

In svetost mirnega trenutka se v hipu razleze v prešerno veselje, vrisk in smeh, ko odpremo v rdeč celofan zavita darila, posebej označena z našim imenom. In Ireni, ki še ne zna brati, moramo črkovati njeno ime, da bi si ja zapomnila, kako njej piše.

Darila izzovejo nasmeh

Danes vem, da je bil tedaj Miklavž skromen; taki “cajti” so pač bili, da ni bilo veliko, ne kaj, ne kje vzeti. In tudi on s svojimi zvezami tam zgoraj si tu spodaj ni mogel veliko pomagati. Ponavadi smo poleg nogavic, rokavic ali pletenega šala in kape v darilu odkrili veliko fig, orehov, lešnikov, jabolčno sušje in rožiče. Teh pa otroci nismo marali in spomnim se, da so bili vedno zraven, čeprav Miklavžu nisem zanje nikoli pisala; pozabil ali izpustil pa je veliko tistega, kar je imel na mojem spisku želja.

Očetu in mami ni nikoli nič prinesel, vsaj videli nismo, da bi tudi onadva kaj odvijala. Danes vem, da to ni najboljše. Vsakdo mora ohrani vsaj kanček otroka v sebi in se veseliti še tako skromnega darila.

Ste opazili, da vsako darilo izzove smeh na obrazu vsakogar, otroka in odraslega. Smeh pa je res pol zdravja, kot pravimo. Z veseljem in smehom presnova lažje steče, je bolj popolna in temeljita, zato bolje mislimo, se lepše počutimo, več zmoremo in se skoraj ne staramo.

Skrivnost smeha

Dan brez smeha je kakor mozaik brez kamenčka; več kot jih je izgubljenih, manj popoln je mozaik. Ob smehu in veselju se sproščajo hormoni sreče, endorfini, zato nam bo dan lepši in bolj ustvarjalen. Manj bomo tudi občutljivi na zunanje dražljaje, ki ogrožajo naše zdravje, saj smeh okrepi delovanje imunskega sistema. Srečni in veseli bomo bolj optimistični in bolj zdravi, posledično tudi bolj inovativni in ustvarjalni.

Čeprav se sliši čudno, je vendarle res: obstaja hrana za dobro voljo in smeh. Hrana ni zgolj preživetje, marveč ljudi zbližuje in povezuje. Zato si v decembru, mesecu dobrote, le izkažimo pozornost tudi s skromnimi darili.

Vprašanja strokovnjakinji za zdravo prehrano lahko zastavite po elektronski pošti sobota@primorske.si ali po telefonu 01/518-53-45 oziroma 041/647-645. Marija Merljak je skupaj s hčerko Mojco Koman tudi avtorica knjižnih uspešnic Zdravje je naša odločitev, Zdrava prehrana je prava odločitev in Knjiga za zdravo življenje. nedavno pa je izšla še knjiga Olja za prehrano, zdravje in nego telesa, ki jo je napisala skupaj s snaho Petro Jakob Merljak.

Domača in priročna darila so lahko:

> Kdor je v stresu, mu lahko darujemo orehe, motovilec, oljčno olje, česen, kivi, hren in košček parmezana.

> Sosedi ali znanki, ki tarna, da jo muči PMS, lahko zavijete datlje, suhe slive, lešnike, orehe in med.

> Pri menopavzi bo koristno darilo laneno seme, brokoli, slive, oljke, sončnična semena, kumare in zelje.

> Kdor se ne more odvaditi kajenja, njemu v darilo zavijemo rozine, fige, mandlje, oves in jabolka.

> Kdor v srednjih letih jamra, da ga zapušča spolna moč, temu podarimo lešnikovo čokolado, rozine, kraški šetraj, sončnična, bučna in sezamova semena, arašide, pistacije, rožiče in pokovko.

> V jeseni in pozimi veliko ljudi tarna, da jih pesti migrena. Ti bodo veseli našega darila iz datljev, sliv, marelic, ingverja, feferonov in popra.

> Ženske, ki jih skrbi celulit, bodo vesele naših bučk, rdeče pese, zelene, ovsa, prosa in krompirja.

> Mlade mamice, ki potrebujejo več mleka za dojenje malčkov, bodo z veseljem sprejele košarico s korenčkom, česnom, bananami, ajdovo kašo, polento, ješprenom in jajci.

> Komur se rade nabirajo maščobe, bo vesel darila iz oljčnega, bučnega in riževega olja ter olja pšeničnih kalčkov, oljk, avokada in amaranta.

> Proti vnetju mehurja so živila: šipek, brusnice, limoni, česen, redkev, krompir, proso, korenček in granatno jabolko.

> Kogar muči nespečnost, nam bo hvaležen košarice daril iz česna, hmeljevih vršičkov, datljev, zelja, melise, ovsa in mete.

> Veliko ljudi ima težave s holesterolom. Takim pomagajo korenje, oves, fižol, čebula in jabolka.

> Astmo pa preprečujejo feferoni, česen, čebula, jabolka in kava.

Bučkine polpete z jogurtovo omako (proti celulitu)

Bučke naribamo in pustimo stati 10 minut. Nato jih zamešamo s strtim česnom in narezanima mlado čebulo, sirom feta, zelišči, muškatnim oreščkom, moko in poprom. Dodamo razžvrkljana jajca in vse skupaj še enkrat premešamo; naj bo bolj gosto, da lahko zajamemo z žlico. V ponvi segrejemo sončnično olje in ocvremo kupčke oziroma polpete. Ponudimo z omako, ki jo naredimo tako, da zmešamo jogurt, naribano kumaro, drobnjak, poper in sol.

Testenine s sardelami, oljkami in kaprami (zoper nabiranje maščobe v srednjih letih)

V posodi segrejemo 3 žlice hladno stisnjenega oljčnega olja, dodamo 2 stroka sesekljanega česna, 10 sardelnih filejev in 140 g oljk. Kapre odcedimo in stresemo v posodo, dodamo do 400 gramov vloženih ali svežih paradižnikov in počakamo, da na nizkem ognju povre. Posebej skuhamo testenine. Ko so kuhane jih potresemo z našo sardeljo omako in s parmezanom. Okrasimo s peteršiljem.

Osvežilna malica s skuto, črnim sezamom in sezamovim oljem (proti osteoporozi)

Potrebujemo: slano skuto ali albuminsko skuto, pest črnega sezamovega semena, hladno stisnjeno olje črnega sezama, limonin sok, peteršilj ali drugo zelišče in poper po želji in popečen kruh.

Priprava je preprosta: skuto potresemo s semeni sezama in prelijemo z oljem. Po želji popopramo, pokapamo z limoninim sokom in potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drugim zeliščem. Okrasimo in zraven ponudimo popečen kruh.

Pečen krompir, zabeljen z orehovim oljem (za moško moč)

Potrebujemo: nekaj večjih ekološko pridelanih krompirjev, orehovo olje, drobnjak, šetraj ali druga zelišča, po želji parmezan ter poper in sol.

Priprava: krompir dobo operemo ter ga celega in neolupljenega spečemo v pečici brez maščobe. Nato ga razpolovimo, zelo velike kose razčetverimo, po želji še vroče potresemo z naribanim parmezanom, da se ta razpusti, malce posolimo in popopramo ter nekoliko ohlajene, a še tople zabelimo s hladno stisnjenim orehovim oljem. Potresemo s sesekljanim drobnjakom, ali šetrajem za moške, lahko tudi s peteršiljem ali drugimi zelišči po svoji lastni izbiri.

Pomaka za dvig energije

Potrebujemo: tri vrste olja, omega 3 - laneno (ali orehovo, konopljino), omega 6 - olje grozdnih pečk (ali bučno, sončnično, makovo) in omega 9 - lešnikovo (ali sezamovo, marelično, mandljevo, oljčno) ter: česen, peteršilj, sesekljani mandlji, orehi, lešniki, pinjole in pistacije ter nekaj kapljic limoninega soka. Če ponudimo takoj, potem solimo. Sicer solimo tik preden zaužijemo s polnovrednim kruhom. Ta pomaka je lahko tudi polivka za solate.


Najbolj brano