Matjaž Cotič najboljši v kuhanju testenin
Sobota
27. 06. 2015, 20.33
, posodobljeno: 01. 11. 2017, 09.19
Kuharski mojster Matjaž Cotič iz Zalošč pri Dornberku je eden izmed štirih najboljših kuharjev v kuhanju testenin na svetu.
PARMA
> Na nedavnem svetovnem prvenstvu na kuharski akademiji Barilla v Parmi je strogo komisijo, v kateri so sedeli tudi dodeljevalci Michelinovih zvezdic, prepričal s testeninami z okusom Krasa in vonjem po morju. “Pripravil sem zvite testenine trofije z omako iz gamberov, zavitih v nedimljeno kraško slanino, zraven sem postregel tatarca iz sesekljanih svežih gamberov, posutih s solnim cvetom iz Piranskih solin, in omako iz svežega graha, krožnik pa sem posul z albuminsko skuto in kravjega in kozjega mleka,” svojo mojstrovino opisuje Cotič, sicer glavni kuhar in mentor v ljubljanski okrepčevalnici Gostilna dela. Strogo komisijo je najbolj prepričal kuhar iz Turčije, ostali trije finalisti - poleg Cotiča še kuharja iz Francije in Arabskih emiratov - pa so si bili po kakovosti tako blizu, da se komisija ni odločila za 2., 3. in 4. mesto, ampak je kar vse tri uvrstila na isto - med najboljše štiri. PV