MasterChef je Sašo Miljuševič

V četrtek zvečer je v velikem finalu prve sezone licenčnega kuharskega TV šova MasterChef Slovenija, ki so ga predvajali na POP TV, zmaga in z njo priložnost za uveljavitev ter seveda nagrada, 50.000 evrov, pripadla Sašu Miljuševiču iz Kopra. V šovu glasujejo zgolj trije sodniki, gledalci, ki so ga zvesto spremljali, saj si ga je ogledal v povprečju vsak tretji, ki je bil v času njegovega predvajanja pred televizijo, pa nimajo aktivne vloge.

Zadovoljni Sašo Miljuševič s pokalom za prvega slovenskega 
MasterChefa.
Zadovoljni Sašo Miljuševič s pokalom za prvega slovenskega MasterChefa. 

MasterChef je uspešna franšiza, ki jo je že leta 1990 zasnoval britanski režiser in producent Franc Roddam. Po nekaj letih premora so šov oživili leta 2005, v minulih nekaj letih pa je postal planetarna uspešnica, saj ga predvajajo v približno 40 državah sveta.

Nekateri nastopajoči v šovu so postali veliki zvezdniki, zlasti pa nekaj sodnikov, gastronomskih profesionalcev, denimo Gordon Ramsay, ki nastopa v ameriški različici, in Joe Bastianich, čigar mama Lidia, po rodu Istranka, je uspela z italijansko kuharijo na ameriških televizijah, Joe pa je po ameriškem nastopil tudi v italijanskem MasterChefu.

Pri nas so TV šov MasterChef predvajali prvič, publika pa ga je dobro sprejela, saj je dosegel visoko gledanost.

Dolga pot do finala

Pred strogo žirijo, v kateri so bili Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi, se je od 1. aprila v kuharskih veščinah merilo 16 tekmovalcev. Prvi slovenski šov MasterChef so predvajali dvakrat tedensko, ob sredah in četrtkih. Sprva je vsak teden odpadel eden, kasneje po dva tekmovalca. V veliki finale, ki je bil na sporedu POP TV predsinočnjim, sta se uvrstila 19-letni Tilen Stropnik iz Celja in 36-letni Sašo Miljuševič iz Kopra.

Tako kot sotekmovalci tudi Sašo ni gostinec - po poklicu je frizer - saj MasterChef ni tekmovanje profesionalcev, a mu vrtenje med gostinskimi mizami še zdaleč ni tuje. Njegov oče Srečko Miljuševič je namreč znani koprski gostinec, že zdavnaj nazaj je vodil takrat zelo priljubljen gostinski obrat v pritličju koprske sodne palače, kamor je na malice hodilo “pol Kopra”, kasneje je imel na koprski tržnici gostilno Manta, zadnje desetletje pa je bil najemnik v Starem Sidru v središču Portoroža. “Še največ sem bil v gostilni na sodišču, pomagal sem tudi v Portorožu, a ne v kuhinji, temveč v strežbi in pri nabavi,” je včeraj v kratkem pogovoru povedal Sašo.

“Uf, precej naporno je bilo. Urnik je bil stresen, predvsem pa časovna obremenitev, saj za naše naloge nismo imeli veliko časa. Zamisel za posamezno jed si moral imeti takoj pri roki; časa za razmislek ni bilo in tudi čas za kuhanje je bil zelo omejen,” je povedal Sašo.

S Tilnom sta imela za finalno nalogo deset minut časa, da sta izbrala živila za pripravo obeda s tremi krožniki: predjedjo, glavno jedjo in sladico. Za kuhanje je bilo časa približno dve uri.

Sašo je sodnikom predstavil raviole s kozicami in agrumi, smučev file z zeliščno skorjico na bučkinem pireju s sotirano zelenjavo in za sladico v rdečem vinu kuhane hruške na vanilijevi kremi s karameliziranimi pinjolami. Sodnike je prepričal predvsem z uvodno jedjo, v kateri je raviole nagradil s pomarančnim “zrakom”, in slednjič za boljši skupni vtis dobil priznanje prvega slovenskega MasterChefa.

Razmišlja o lastni “paštarni”

“Še kak teden bom imel veliko medijskih obveznosti, potem pa se bo umirilo in bom imel čas za razmislek, kako naprej,” pravi Sašo. Najljubša mu je priprava testenin, zato že goji poslovno idejo o morebitni “paštarni”, da bi gospodinjstva in tudi gostilne zalagal s svežimi, doma pripravljenimi testeninami.

Že med šovom, ko je vse bolj postajalo jasno, da je v ozkem krogu favoritov, je dobival ponudbe za delo v kuhinji. Zdaj jih bo še več, je prepričan, a čaka na pravo in v smehu doda “konec koncev sem 'vroč'.”

Sašo Miljuševič poudarja, da je bilo sodelovanje v šovu zanj najlepša življenjska izkušnja, s sotekmovalci so postali prijatelji, o sebi po več kot dveh mesecih in pol prav posebne izkušnje pa pravi: “Zelo sem se spremenil, spoznal sem svoje meje in jih premagal, stres in pritisk sem sprejel kot motivacijo, skratka, postal sem boljši človek.”

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano