Lubenica ali melona?

Bila sem na naši mestni tržnici. Saj veste, vrvež; vsakdo ponuja svoje, vsakdo seveda najboljše. “Ni boljših, ko so moje!” se je glasno hvalil prodajalec in trkal po lubenici, da bi razumela, kako zrele, lepe, dobre in oh in sploh so njegove lubenice.

Bolj kot trkanje je pomembno vedeti, da mora biti lubenica lepe lisatsto zelene barve in na enem delu rahlo rumena. Taka lubenica je naravno dozorela.  Foto: Ivan Merljak
Bolj kot trkanje je pomembno vedeti, da mora biti lubenica lepe lisatsto zelene barve in na enem delu rahlo rumena. Taka lubenica je naravno dozorela.  Foto: Ivan Merljak

Zraven njega se je na las podobno pridušal še en prodajalec in z leve v desno roko nemarno premetaval melono. Pa sem pobarala svojega dolgoletnega pomočnika pri solatnih nakupih (še danes ne zna kupiti prave!), kaj ima raje, lubenice ali melone? Zarežal se je tako nespodobno, da mi je postalo kar nerodno ...

Bolj pijača kot hrana

No, če so za moške lubenice in melone samo stvar velikosti in okusa, so za ženske veliko več. Povrh vsega so še osvežilna slaščica v toplih poletnih dneh, ki je hkrati hrana in pijača. Porečete, da sem o lubenicah in melonah pisala že lani ali predlanskim?! Seveda, toda v tem času sem se za korak ali dva še bolj poglobila vanje.

Kolegi na televiziji so me ob koncu spomladanskega cikla oddaj Dobro jutro namerno izzivali, naj povem, kaj je boljše. Eni so trdili, da lubenice redijo, melone pa ne, drugi so prve napadali s protiargumenti, utrganimi kar tako v kakšni nezreli rumeni reviji. Táko dilemo je seveda najbolje rešiti z rezino obojega, mar ne?!

V 100 gramov težki rezini lubenice je 109 kJ, stogramska rezina melone pa ima 126 kJ. Upam, da niste spregledali merila, torej kilodžule ali kJ. Če hočemo to razumeti v bolj oprijemljivih kilokalorijah, moramo vrednost seveda pretvoriti vanje; pretvornik je zaokrožen na 4,184. In tako lahko tudi zapišemo, da je v 100 g lubenice 26 kcal (kilokalorij) in v meloni 30. Skratka - zelo malo.

Lubenice in melone zato pomagajo hujšati in so zares primerno sadje za osvežitev sredi poletja. Največje lubenice tehtajo tudi prek dvanajst kilogramov, in prav nobene potrebe ni, da bi se bahali s čim večjo, saj velikost ne vpliva na kakovost. Zato ne poslušajte hvale prodajalcev, marveč se o sladkosti lubenice prepričajte sami. Pol manjše so melone z oranžno rumeno sredico, ki je za mnoge bolj prefinjenega okusa kot lubenica.

Lubenice in melone so skoraj bolj pijača kot hrana. V obeh je več kot 90 odstotkov vode, zato se iz njih tako cedi, če zagrizete vanje. Čeprav so sladke, imajo le malo sadnega sladkorja, in sicer od šest do 13 odstotkov, zato imajo tako malo kalorij ali kilokalorij, kar vam je ljubše.

Preveč kalija?

Še največja razlika med lubenicami in melonami je v vlakninah. Lubenice jih imajo dva odstotka, melone pa od 0,2 do 0,8 odstotka. To je še en dokaz za napačno trditev, češ da lubenice bolj redijo kot melone. Vlaknine namreč upočasnijo prehod sladkorja v kri.

Vitaminov in rudninskih snovi imajo lubenice in melone skoraj enako. Med vitamini najdemo vitamine skupine B, in sicer B1, B2, B3, B6, ter A in C. Količine so približno enake, le melona ima nekaj več vitamina C. Pri rudninah (natrij, kalij, kalcij, fosfor, železo, baker, selen in cink) je pa takole: skupna količina rudnin pri melonah je 0,5 odstotka, pri lubenicah pa 0,3. Razlike so v podrobnostih in v medsebojnih razmerjih, zlasti med natrijem in kalijem. Pri lubenicah je to razmerje 1:100, pri melonah pa 1:21 v korist kalija. Idealno razmerje je sicer 1:5.

Na prvi pogled je torej v melonah in zlasti v lubenicah kalija preveč. Toda ker v prehrani zlahka dobimo natrij, saj je vsa hrana slana, tudi če je ne solimo, je povečana količina kalija dobrodošla.

Kalij je namreč odločilen za pravilno delovanje srca. Kar spomnimo se, kako ob pršutu prija melona, bogata s kalijem, ki uravnoteži večji vnos natrija. Enako oziroma še bolj to velja za lubenico. V Sredozemlju pa obe vedno ponudijo ob slanem ovčjem ali kozjem siru. Užiten je pravzaprav celoten plod obeh sadežev, zato odstranimo samo najtanjši del lupine.

Naravna viagra

Lubenica, še bolj pa melona, sta izvrsten vir naravnega vitamina C. Ker pa sta močna diuretika, si ju moramo privoščiti le po nekaj rezin, razporejenih čez ves dan. Lubenice in melone odvajajo tudi sečno kislino, zato ju priporočamo vsem, ki jih tare putika.

Rumeno meso melone in rdeče meso lubenice imata zelo veliko antioksidativnih karotenoidnih snovi, zlasti betakarotena in beta-kriptoksantina; oba sta pravzaprav predstopnji vitamina A in se vanj spremenita, zato pomagata pri težavah z očmi, prehladu in gripi. Najnovejša dognanja pa ju povezujejo s preventivnim delovanjem zoper raka na pljučih. In veliko je tudi tretjega antioksidanta - likopena. Slednji je ena ključnih snovi zoper težave s prostato in srčno-žilne bolezni.

Bolj kot trkanje je pomembno vedeti, da mora biti lubenica lepe lisasto zelene barve in na enem delu rahlo rumena. Taka lubenica je naravno dozorela. Rumeni del je bil spodaj na zemlji in manj izpostavljen soncu. Če je lubenica vsa lepo zelena, je bila obrana nedozorela in so jo umetno dozoreli v komorah.
Pri trkanju je pa takole: če lepo bobnasto odmeva, je lubenica dozorela. Če bobna z visokim tonom, je nezrela. Če je oglašanje temno in zamolklo, je prezrela. Melona pa mora biti lepe oranžnorumene brave.

Lubenica je tudi vir citrulina. To je neesencialna alfa-aminokislina, ki so jo prvič odkrili prav v lubenicah. In lubenicam se po latinsko reče Citrullus lanatus.

Citrulin, največ ga je na notranji strani lupine, pomaga utrujenim mišicam, zato ga priporočajo športnikom in vsem, ki so ves dan na nogah. Deluje namreč kot vmesnik v sečninskem ciklusu, mehanizmu, ki skrbi za razstrupljanje telesa. Brez tega mehanizma bi se raven amoniaka v telesu naglo dvignila do toksičnih količin, kar bi lahko povzročilo tudi smrt. Med intenzivno športno aktivnostjo ali med hojo v planine nastajata amoniak in laktat, ki zavirata sposobnost telesa za premagovanje naporov. Citrulin pa hitro poskrbi za odstranjevanje presežka obeh, amoniaka in laktata, in s tem občutno podaljša čas, ko so naše mišice sposobne premagovati preobremenitve. Druga naloga citrulina pa je povezana s tako imenovanim Krebsovim ciklusom kot enem izmed najpomembnejših mehanizmov za tvorbo energije v telesu.

V lubenicah in melonah srečamo še eno alfa-aminokislino, in sicer arginin. To je aminokislina, ki je nujna za normalno delovanje češarike, ki pomaga sproščati rastni hormon in prek vpliva na priželjc okrepi odpornost organizma: poveča nastanek limfocitov in spodbudi nastajanje naravnih uničevalnih celic proti raku na debelem črevesju, danki in prostati. Arginin je zelo pomemben za moške, ker spodbuja sprotno nastajanje zadostnih količin dušikovega monoksida. To je sicer zelo nevarna snov, strupena in eksplozivna v naravi, vendar pa v telesu nujna. Čisti stene žil zaradi oksidiranega holesterola in s tem spodbuja pretok krvi. Ker arginin prek dušikovega monoksida povečuje dotok krvi v spolni ud in hkrati povečuje število semenčič v semenski tekočini, ga uporabljajo kot pomoč pri zdravljenju neplodnosti. Pravijo mu tudi naravna viagra.

Vprašanja strokovnjakinji za zdravo prehrano lahko zastavite po elektronski pošti sobota@primorske.si ali na telefonski številki 01/518-53-45 in 041/647-645. Marija Merljak je skupaj s hčerko Mojco Koman tudi avtorica knjižnih uspešnic Zdravje je naša odločitev, Zdrava prehrana je prava odločitev in Knjiga za zdravo življenje.

Ker arginin spodbuja tudi izločanje inzulina, so melone in lubenice priporočljive tudi za sladkorne bolnike. Pomemben sestavina lubenic je tudi glicin, ki ga telo potrebuje za normalno delovanje osrednjega živčevja. Pomanjkanje glicina pomeni več utrujenosti in brezvoljnosti. V medicini si z njim pomagajo zoper manično depresivnost, epilepsijo in hiperaktivnost, pa tudi ob težavah s preveliko kislostjo želodčnega soka.

Po drugi strani pa ima melona lizin, to je esencialna aminokislina, ki pomaga pri boljši zbranosti, rasti in obnovi tkiv, nastajanju protiteles, hormonov in encimov. Preprečuje okužbe z virusom herpesa in pomaga tudi pri odpravljanju neplodnosti.

Naj bo lubenica ali melona, privoščite si ju, saj sta ustvarjeni, da vam polepšata poletje!


Najbolj brano