Kulinarika
Vinakoper ima poslej vino z ekološko značko
Vinakoper ima poslej vino z ekološko značko

V koprskem Vinakopru so na priložnostni svečanosti, prvi v tem letu na odprtem, številčni poslovni in strokovni publiki predstavili veliko novost, prvo vino iz ekološke pridelave in predelave. Gre za sploh prvo ekološko vino iz katere od velikih slovenskih kleti.

Žlahtni okusi Sredozemlja
Žlahtni okusi Sredozemlja

V zgolj štirih dneh sta si v severnojadranskih mestih sledili dve prireditvi, najprej WineRi na Reki in nato festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana v Portorožu, čez manj kot dva tedna bo še Teranum v Trstu. V ospredju so bile in bodo predvsem lokalne sorte, poleg malvazije in refoška (terana) še žlahtina, jarbola, verdić, mejsko, divjaka, sansigot in še nekatere, v Portorožu pa je bila tudi predstavitev knjižice o lokalnih sortah slovenske Istre. Na svetovnem vinskem trgu, kjer celo veliki igralci zaznavajo krizo, se prav slednjim pripisuje zmožnost ohranjanja zanimanja ljubiteljev vina, odprtih za nova doživetja.

Podčrtano poreklo vin
Podčrtano poreklo vin

Sezona vinskih dogodkov se stopnjuje. Konec prihodnjega tedna bosta velika festivala na Rijeki (WineRi) in v Portorožu (Malvazija, Žlahtni okus Mediterana), med nedeljo in torkom bo v Düsseldorfu gigantski Prowein. V začetku tedna je bilo živahno v Bolonji, kjer so pripravili tradicionalni sejem Slow Wine.