Kjer je sneg, je smuka izvrstna

Letos je v gorah sicer zapadlo nekaj snega, a ga je kasneje pobralo. Z velikimi napori smučarskim delavcem na vrsti smučišč uspeva zagotavljati decembrsko smuko. Vendar ne na vseh progah, predvsem pa brez snežne idile, saj so proge bele lise na zeleno-rjavih pobočjih. Po napovedih spremembe vremena ni na obzorju, vsaj do novega leta naj bi bilo v Alpah še suho in čez dan toplo vreme. A kjer smuka je, je dobra, ljudi na smučiščih pa malo.

Veliko smučišč v Alpah ponuja nenavadno sliko, a je smuka na delujočih progah izvrstna. Foto: Sašo Dravinec
Veliko smučišč v Alpah ponuja nenavadno sliko, a je smuka na delujočih progah izvrstna. Foto: Sašo Dravinec

V številnih alpskih smučarskih centrih so božični in novoletni praznik eden od vrhuncev zimske sezone. Cene so praviloma najvišje, zato zna biti zelena zima v tem času hud udarec tako za hotelirje kot za žičničarje. Kjer temperature dopuščajo, so snežni topovi ves dan v pogonu, ponekod jih poženejo le ponoči, marsikateri pa zaradi vremenske inverzije ostaja suh.

Na bližnjih furlanskih smučiščih je nekaj več žičnic in prog odprtih le v Trbižu, drugod je smuka mogoča zgolj za okus. Na Mokrinah, ki so običajno zelo zasnežene, je na višjih legah tudi nekaj naravnega snega, obratuje pa večina naprav. Tam bo 16. januarja tudi vse bolj priljubljena množična tekma čez celotno smučišče, ki vsako leto pritegne več tekmovalcev. Podobne snežne razmere so na Salzburškem, kjer je največja avstrijska smučarska povezava Skiamadé, in na Tirolskem.

V Dolomitih so s sezono začeli po napovedih, a vse žičnice in proge še zdaleč ne obratujejo. So pa usposobljene glavne povezave v posameznih središčih. Priljubljena Civetta, nam najbližje smučišče v sistemu Dolomitisuperski, je prav tako precej gola, obratuje nekaj žičnic, ne pa tudi vse povezave.

V Alta Badii, kjer bo jutri že 30. veleslalom za svetovni pokal na sloveči progi Gran Risa, so tudi letos pripravili otvoritev sezone s poudarkom na njihovem najpomembnejšem adutu zadnjih let, gastronomiji.

Tema letošnje gastronomske pobude, v okviru katere v 14 kočah ponujajo prav toliko jedi vrhunskih kuharjev, je Mi z juga, s katero so prepletli kulinariko Južne Tirolske s kulinariko italijanskega juga.

Premiera je bil nedeljski Gourmet Skisafari, ko je bilo v Alta Badii prisotnih osem kuharjev, vsi so nosilci Michelinovih zvezdic. Gastronomski vrhunci v ladinskih dolinah bodo še med 17. in 20. januarjem, ko bo tam prireditev Care, ki nadomešča nekdanji Chef's Cup in 20. marca, ko bo na sporedu Wine Skisafari, predstavitev vin Gornjega Poadižja.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano