Kalamari s sotiranim regutom in dimljeno skuto

 Foto: Aleš Srnovršnik
Foto: Aleš Srnovršnik

Sestavine:

kalamari

polenta

čebula, drobno nasekljana

goriški radič - sukenski regut, narezan na koščke

balzamični kis

ribja osnova

ekstra deviško oljčno olje

maslo

dimljena skuta

skorjica polente z radičem

Kalamare damo v zamrzovalnik, da jih lažje režemo. Skuhamo polento. Raztegnemo jo na približno centimeter debelo plast, iz katere z modelom naredimo kolute. Na ekstra deviškem oljčnem olju posteklenimo drobno nasekljano čebulo, dodamo na koščke narezan goriški radič, pokapljamo z balzamičnim kisom in zalijemo z ribjo osnovo. Po potrebi solimo. Omako dokončamo z maslom.

Na tanko narežemo kalamare, ki jih sotiramo na ekstra deviškem oljčnem olju. Sestavimo krožnik (pomagamo si z modelom) v zaporedju kolut tople polente, kalamari, goriški radič v omaki. Ko odstranimo model, naribamo po radiču dimljeno skuto in okrasimo s skorjico polente z radičem.

Recept je nastal v okviru projekta Goriški radič - Od vrtnine do umetnine v restavraciji Pikol v Rožni dolini (Nova Gorica), glavna kuharica Maruška Gašparin.


Najbolj brano