Kalamari s sotiranim regutom in dimljeno skuto
Sobota
03. 02. 2019, 11.02
, posodobljeno: 02. 03. 2019, 09.02
Sestavine:
kalamari
polenta
čebula, drobno nasekljana
goriški radič - sukenski regut, narezan na koščke
balzamični kis
ribja osnova
ekstra deviško oljčno olje
maslo
dimljena skuta
skorjica polente z radičem
Kalamare damo v zamrzovalnik, da jih lažje režemo. Skuhamo polento. Raztegnemo jo na približno centimeter debelo plast, iz katere z modelom naredimo kolute. Na ekstra deviškem oljčnem olju posteklenimo drobno nasekljano čebulo, dodamo na koščke narezan goriški radič, pokapljamo z balzamičnim kisom in zalijemo z ribjo osnovo. Po potrebi solimo. Omako dokončamo z maslom.
Na tanko narežemo kalamare, ki jih sotiramo na ekstra deviškem oljčnem olju. Sestavimo krožnik (pomagamo si z modelom) v zaporedju kolut tople polente, kalamari, goriški radič v omaki. Ko odstranimo model, naribamo po radiču dimljeno skuto in okrasimo s skorjico polente z radičem.
Recept je nastal v okviru projekta Goriški radič - Od vrtnine do umetnine v restavraciji Pikol v Rožni dolini (Nova Gorica), glavna kuharica Maruška Gašparin.