Iz Kitajske v Žusterno

Snack bar v Žusterni je predvsem rockerski hram, ob veliki izbiri piv iz večjih in butičnih pivovarn iz vse Evrope pa je tudi njihova vinska karta kar pestra.

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

ŽUSTERNA > Ponujajo izključno vina vinarjev iz vseh štirih vinorodnih okolišev vinorodne dežele Primorska. Pred iztekom lanskega leta so pripravili nekaj predstavitev vin. Predstavili so se Uroš Rojac z Gažona, domači Vinakoper, ki je tudi hišni vinar, in v začetku tedna še Jean Michel Morel s posestva Kabaj v Brdih. V Kopru se je mudil le dan po prihodu s Kitajske, kjer je ob tretjem letošnjem obisku na tržišču, ki je za njihovo klet ob ZDA najpomembnejše, predstavljal svoja vina. Morel, ki je v Sloveniji pionir pridelave vin v velikih glinenih posodah, kvevrih, je bil jeseni skupaj s kletjo Movia deležen posebnega priznanja, uvrstitve med 100 najboljših kleti sveta po mnenju ocenjevalcev kalifornijske vinske revije Wines &Spirits Magazine. V Kopru je predstavil rebulo, beli in sivi pinot, za poslastico pa še mesec dni macerirani chardonnay letnika 2007. Na degustacijo je prišlo tudi nekaj istrskih vinarjev. Na fotografiji (z leve): Aleksi Jakomin, Matej Kralj, Jean Michel Morel, Katja Kabaj in Matej Zaro. DS


Najbolj brano