Festival dviga kakovost

V četrtek je bilo v Vinakoprovi Hiši refoška sklepno dejanje letošnjega Festivala istrske klobase. Šampionski naslov je po mnenju strokovne komisije za njegov pridelek pripadel Feruču Škerliču iz Kopra.

V sredini sta Feručo Škerlič, šampion Festivala istrske klobase 2015, in Ester Franca, ki ji je prvo mesto pripela novinarska komisija, levo je Mirando Jurinčič (drugo mesto), desno pa tretjeuvrščeni Davor Šantič. Foto: Jaka Jeraša
V sredini sta Feručo Škerlič, šampion Festivala istrske klobase 2015, in Ester Franca, ki ji je prvo mesto pripela novinarska komisija, levo je Mirando Jurinčič (drugo mesto), desno pa tretjeuvrščeni Davor Šantič. Foto: Jaka Jeraša

KOPER > Drugi Festival istrske klobase je k sodelovanju pritegnil več izdelovalcev tradicionalne mesnine kot v lanskem letu. Na petih predtekmovanjih, ki so bila v minulem mesecu v Bertokih, na Pučah, v Kubedu, na Belvedurju in v Marezigah, se je s svojimi klobasami predstavilo 80 izdelovalcev. Velika večina jih je bila iz slovenskega dela Istre, nekaj iz hrvaškega, peščica tudi s Krasa.

Na vsakem od predtekmovanj so izbrali po tri najboljše klobase, ki so si zagotovile udeležbo na sklepnem ocenjevanju. Komisija pod vodstvom strokovnjaka za mesnine dr. Stanislava Renčlja je svoje delo temeljito opravila, izčrpno je bilo tudi Renčljevo poročilo na predsinočnji zaključni slovesnosti v Vinakoprovi Hiši refoška. “Zmerni ste bili pri soljenju, popranju in dodajanju česna. Tudi dodatkov govejega, oslovskega ali divjačinskega mesa nismo zaznali, prav tako ne morebitne žarkosti,” je povedal. Dodal je, da klobasam manjka predvsem ustreznejše zorenje, da bodo rezine v ustih bolj topljive in izdelovalcem zaželel veliko korajže v bodoče.

Renčelj izdelovalcem sicer priporoča nekoliko širši ovitek in predvsem upoštevanje dognanj o sušenju in zorenju, da bosta vonj in okus najbolj priljubljenega suhomesnega izdelka istrskih kmetov prišla še bolj do izraza. “Klobasa naj gre po poti gradnje kakovosti in prepoznavnosti refoška ter malvazije,” je menil.

Med petnajstimi klobasami, ki so se uvrstile v finale, je komisija za najboljšo izbrala klobaso Feruča Škerliča iz Kopra. Drugo mesto je pripadlo Mirandu Jurinčiču iz Marezig, tretje pa Davorju Šantiču iz Kopra, ki je s tem ponovil lansko uvrstitev.

Ločeno ocenjevanje najboljših klobas je opravila tudi novinarska komisija, ki je za najboljšo izbrala klobaso Ester Franca iz Gračišča. “Klobase sva delala skupaj, predstavljala pa vsak svoje,” je povedal njen soprog Robi Franca, lanski zmagovalec in letošnji finalist.

Zaključek festivala je bil dobro obiskan, na njem pa so finalisti rezali vsak svoje klobase, da so obiskovalci lahko okušali, kako se razlikujejo hišni recepti.

Organizatorji festivala razmišljajo tudi o začetku postopka za zaščito istrske klobase, posebne po dolžini, rečejo ji tudi klobasa “na meter”. Predvsem pa je pomembno, da se skozi festival dviga kakovost pridelka. DS


Najbolj brano