• Foto: Matjaž Derin

Pandolo: igra za vse, od Istre, Prekmurja do Indonezije

četrtek, 17. avgust 2017, 11:49

Pričujoči sestavek je dopolnitev prispevka gospe Nadje Bažec z naslovom “Golf je priletna odslužena gospa”, objavljenega v Primorskih novicah, 28. julija 2017. Bralki se zahvaljujemo za omembo naše priljubljene igre - pandola - v kontekstu prostorskega načrta na območju Sečovelj, kot alternativo ideji golf igrišča.

Ponosni smo, kadar prebivalci slovenske Istre prepoznajo pandolo kot pomemben del regionalne kulture, primer dobre prakse ter celo kot predlog namenske rabe prostora ter javnih sredstev.

Po bralkinih besedah v omenjenem prispevku, je igra pandolo deležna premalo podpore s strani lokalnih izobraževalnih ter turističnih ustanov, zaradi česar ostaja na nivoju registrirane kulturne dediščine in napisanih pravilnikov. Na Zvezi društev igre Pandolo Slovenije se s tem strinjamo in se podpore v taki obliki zagotovo ne bi branili. Da pa opis stanja igre ne ostane na ravni kategoričnega komentarja, lahko dandanašnji nivo igre pandolo dopolnimo z nekaj dejstvi.

Mineva 25 let od uradne obuditve te igre, ki se je pričela z organizacijo prvega turnirja v Kopru, leta 1993. V tem času je igra doživela vsebinski, demografski in geografski preporod. Dandanes državno prvenstvo sestavlja 8-9 turnirjev letno, od Slovenske obale, do hrvaške Istre, Štajerske, Prekmurja in Ljubljane. Na tekmovanju v minulem letu se je v pandolu pomerilo 106 registriranih igralcev in igralk, iz starostne skupine 14-70 let. Dodatno se na leto izvede 10-15 aktivnih predstavitev igre v okviru šolskih športnih dnevov, poletnih otroških taborov, delavnic ter drugih družabnih prireditev. Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez je igro uvrstilo v kategorijo “šport za vse”, kar dodatno poudari njeno dostopnost.

Navedeni spisek je v veliki večini plod prostovoljnega dela članov Zveze društev igre Pandolo Slovenije. To je igro pripeljalo do omenjene geografske pokritosti, ki še zdaleč ni omejena na (slovensko) Istro. Celo več, sam koncept igre (družina iger z ošiljeno leseno paličico in drugo palico - kij) se po svetu razvija vzporedno. Igro smo leta 2016 predstavili na največjem Festivalu tradicionalnih iger (TAFISA) v Indoneziji, pred manj kot mesecem dni pa smo v Piranu gostili prvi mednarodni turnir petih držav: Slovenije, Hrvaške, Španije, Italije in Romunije. Reprezentanca Slovenije bo na podobnem mednarodnem turnirju septembra branila lansko 2. mesto. V vse navedene aktivnosti se je mogoče vključiti z minimalnim časovnim vložkom, brez pretirano dobrega poznavanja registrov in pravilnikov.

Podpore s strani lokalnih in drugih javnih ustanov ni nikoli dovolj. Tudi sami smo v preteklosti že poskušali na športnih površinah v občini Koper dobiti nekaj namenskega prostora za pandolo igrišče, a se načrti žal niso uresničili zaradi prioritet drugih, finančno donosnejših športov. Podpora lokalne skupnosti in prostovoljno delo pa bosta še nekaj časa držala igro pri življenju. Za konec gospo Bažec in vse ostale bralce vabimo na prihajajoče pandolo turnirje, 19. avgusta. v Ljubljani ter 9. septembra v Kopru!

MARTIN STRAŽAR,

predsednik Zveze društev

igre Pandolo Slovenije


Povej naprej:

 
Mnenja