Kje je sanitarna inšpekcija?

Obstajajo pogoji in tveganja za prenašanje in širjenje nalezljivih bolezni. Običajno zadostuje umivanje s toplo vodo in milom ter uporaba sušilnika rok na javnih mestih, kjer prihajajo prodajalci v stik z mnogimi ljudmi in tudi sami so lahko prenašalci bolezni zaradi nemožnosti osebne higiene. Kaj se dogaja po njihovi veliki in mali potrebi, si lahko samo mislimo.

Že zelo dolgo zaprti javni sanitarni prostori in tržnica brez osnovnih sanitarnih pogojev, so vir za prenašanje bakterijskih obolenj, ki se širijo tako, da številni nevidni mikroorganizmi, zaradi katerih lahko, če jih vnesemo v usta, nos, oči, na druge sluznice ali ranjeno kožo ali jih prenašamo domov na sadju, zelenjavi in hrani, zbolimo za prehladom, gripo, nalezljivimi črevesnimi boleznimi ali kakšno drugo prenosljivo boleznijo umazanih rok.

Na koprski tržnici si branjevke in prodajalci po zaprtju javnih sanitarij žal še vedno ne umivajo rok s toplo vodo in milom in jih ne osušijo, tako se brez vesti odgovornih na občinski upravi širijo virusi in bakterije. Njihova primarna naloga je, da bi poskrbeli za sanitarne pogoje na javni tržnici. Tudi kupci imajo težave, ker nimajo kam na WC. Med njimi so mnogi starejši občani, ki težko prenašajo, da nimajo kam na potrebo, zato se je mnogi izogibajo, ne hodijo na tržnico po nakupih. Prebivalcem mesta Koper tudi ni do tega, da bi doma jedli solato in sadje, s katerim so rokovale neumite in umazane roke, morebiti tudi od fekalij in urina, polne nevarnih mikroorganizmov.

Ogroženi krajani težko poslušamo zgodbe o velikih projektih v Mestni občini Koper, ko pa ni posluha za najelementarnejše stvari, kot je osnovna higiena na javnih površinah koprske tržnice. Uporaba WC-ja, tekoča voda in sušilnik rok so civilizacijska pridobitev, ki smo jo občani pripravljeni tudi plačevati. Pričakujemo tudi, da bo sanitarna inšpekcija pokrenila vse potrebno, da se ugotovijo biokemični indikatorji, ki jih vsebujejo zdravju nevarni mikrobi. Vse našteto je zlasti pomembno v času epidemij različnih bolezni dihal in prebavil, katerih virusi ali bakterije se zelo hitro prenašajo z bolnikov na zdrave ljudi ter površine v njihovi bližini, da o prenosu preko hrane niti ne govorimo.

Minimalne tehnične pogoje za opravljanje trgovinske dejavnosti, ki se nanašajo na poslovne prostore, opremo in naprave v prodajnih objektih trgovine na debelo in drobno in pogoje glede zunanjih površin prodajnega objekta, med katere sodi tudi tržnica, določa Zakon o trgovini (Uradni list RS, št. 24/08) oziroma Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti (Uradni list RS, št.37/09). Kulturno bi bilo, da bi Mestna občina Koper omogočila minimalne pogoje, ki so navedeni v pravilniku tudi obiskovalcem z možnostjo uporabe urejenih sanitarnih prostorov koprske tržnice. Prihaja tudi turistična sezona z visokimi temperaturami, ki generirajo črevesna in druga obolenja.

Res zadnji čas je, da se koprska tržnica kulturno in civilizacijsko uredi primerno potrebam občanov in drugih obiskovalcev.

TATJANA MALEC, Koper


Pišite nam


Najbolj brano