• Dan se prevesi v večer, ta pa z majhno pomočjo svečk in 
bakel  v pravo malo snežno pravljico.
    Dan se prevesi v večer, ta pa z majhno pomočjo svečk in bakel v pravo malo snežno pravljico.
    Foto: Joze Suhadolnik/Delo
  • V soboto  je čas za umetniško ustvarjanje. Skupine graditeljev 
(5-8 članov), ki vsaka s svojim načrtom, tehniko in zagnanostjo zidajo, oblikujejo in sestavljajo mojstrske snežne 
skulpture.
    V soboto je čas za umetniško ustvarjanje. Skupine graditeljev (5-8 članov), ki vsaka s svojim načrtom, tehniko in zagnanostjo zidajo, oblikujejo in sestavljajo mojstrske snežne skulpture.

V pričakovanju vrnitve vladarja

sreda, 13. januar 2016, 12:51

Vam mraz ne seže do kosti? No, če bi radi še od blizu okusili zimo, se zadnji januarski konec tedna lahko odpravite v Črno na Koroškem in se sprehodite med snežnimi gradovi. Morda pa se boste letos pomerili z ostalimi in boste iz snega poskusili zgraditi svojevrstno skulpturo, iz katere bo naposled le prilezel vladar, kralj Matjaž! Prijave že zbirajo, zato pohitite, Črnjani vas bodo veseli.

Tudi v Mežiški dolini na Koroškem so zlasti v dneh, ko se januar izteka, v pričakovanju vrnitve velikega vladarja. In to ne kateregakoli vladarja, temveč enega in edinega, večnega, mogočnega in poštenega Kralja Matjaža.

Legenda o Kralju Matjažu govori o možu, ki je vladal slovenskim deželam v času Karantanije. Matjaž je bil dober kralj, noč in dan so k njemu lahko prišli siromaki in zatirani in vsem je nudil pomoč in zaščito. Dal je kovati zlatnike in med njegovim vladanjem so na Koroškem vladali zlati časi. Ker so mu bili drugi vladarji nevoščljivi zaradi njegove mogočnosti, so združili svoje vojske proti njemu. S samo stotimi preživelimi junaki se je moral skriti v votlino pod Peco, ki se mu je sama odprla in ga skrila pred sovražniki. V votlini se je Matjaž usedel za mizo, ostali pa so se posedli na tla okrog njega in zaspali. Legenda pravi, da se bo, ko mu brada zraste devetkrat okoli mize, prebudil. Takrat bo pred njegovo jamo sredi zime zrasla lipa. Od polnoči do enih zjutraj bo cvetela, potem pa se bo posušila. Takrat bo Matjaž s svojimi vojaki prišel ven, premagal in zatrl vse svoje sovražnike, pregnal krivico s sveta in spet zavladal Slovencem. Tako bodo na Slovenskem spet zlati časi.

Čakajoč, da se zbudi

Vse od daljnega rojstva legende bi se morala njegova brada že nič kolikokrat oviti okrog mize. Toda sloviti kralj še ni prilezel izpod Pece. Na svojevrsten način pa bodo kralja slovenskih pravičnih src Črnjani letos vrnili že štiriindvajsetič zapored. Kot kažejo številke, postaja ta januarska prireditev ena najuspešnejših poskusov prebuditve, saj se je po dosedanjih ponovitvah uveljavila kot svojstven slovenski dogodek.

Zimska prireditev - Gradovi Kralja Matjaža poteka v januarju, in sicer vsako leto že od leta 1993 na ravnici Mitnek pod Peco. Letos bo potekala od petka, 29. januarja, do nedelje, 31. januarja. V dosedanjih triindvajsetih ponovitvah so ekipe zgradile že 1300 gradov, prireditev pa si je danes ogledalo več deset tisoč obiskovalcev. Kako so se gradovi Kralja Matjaža razvijali, med drugim pričajo tudi podatki o številu ekip, ki so bile do sedaj udeležene pri gradnjah.

Osrednji dogodek Gradov Kralja Matjaža je tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov. Tridnevno dogajanje spremlja pester kulturni in športni program, ki je v celoti povezan z legendo o Kralju Matjažu. V petek se lahko udeležite nočnega slaloma v soju bakel za pokal Kralja Matjaža. V soboto pa je čas za umetniško ustvarjanje. Skupine graditeljev snežnih gradov vsaka s svojim načrtom, tehniko in zagnanostjo oblikujejo mojstrske snežne skulpture. Po svečanem prihodu njegovega veličanstva Kralja Matjaža si ta izbere Alenčico in razglasi najlepši snežni grad. Poleg časti najlepšega snežnega gradu, ekipo čaka tudi lepa nagrada. Strokovna komisija ocenjuje izključno snežne skulpture v obliki gradov.

Ko se dan prevesi v večer, se ob soju sveč in bakel, ki jih ob mraku graditelji prižgejo na svojih snežnih umetninah, le-te spremenijo v pravo malo snežno pravljico. Kakšno vzdušje tedaj zavlada v deželi Črni, je skorajda nemogoče opisati z besedo. Nedelja je čas za družine in otroke ter kopico mladostne energije. Zanje organizatorji pripravijo delavnice, obišče jih Kralj Matjaž, med gradovi iščejo skriti zaklad, plešejo, pojejo, pripovedujejo pravljice in še in še. KB


Povej naprej: