•  Ljubljanski grad kraljuje na zelenem griču nad zgodovinskim 
delom mesta.
    Ljubljanski grad kraljuje na zelenem griču nad zgodovinskim delom mesta.
  • Reko Ljubljanico in njene lepote najbolje doživite na vožnji s 
turistično ladjico.
    Reko Ljubljanico in njene lepote najbolje doživite na vožnji s turistično ladjico.
  •  Ljubljana je mesto, ki se ponaša z odlično ohranjenimi 
zelenimi površinami in številnimi prijetnimi zelenimi kotički 
celo v samem središču mesta.
    Ljubljana je mesto, ki se ponaša z odlično ohranjenimi zelenimi površinami in številnimi prijetnimi zelenimi kotički celo v samem središču mesta.

Nič več le bela, temveč zelena Ljubljana

sreda, 13. maj 2015, 10:49

Ko se podate na ulice Ljubljane, mesta, ki ponosno nosi naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, se lahko prepričate o sproščenosti življenjskega sloga prebivalcev in o tem koliko jim pomeni kakovost življenja. K temu bistveno prispeva tudi vrsta lokalnih pobud in projektov, ki jih povezujeta skrb za okolje in za ranljive družbene skupine. Ti projekti delujejo na področjih kot so kulinarika, pravična trgovina, sodelanje (coworking), ponovna uporaba, reciklaža ... Ljubljana z njimi vse bolj živi kot mesto z zeleno dušo.

Prebivalci, pa tudi številni obiskovalci pravijo, da je Ljubljana mesto po meri človeka. Kljub temu da se uvršča med srednje velika evropska mesta, ohranja prijaznost manjšega kraja, hkrati pa premore vse, kar imajo velike prestolnice. Ljubljana je izvirno mesto, prepredeno s slikovitimi in prijetnimi kotički, kjer lahko doživite številna drobna presenečenja. Medtem ko pozimi pride na plan njen zasanjan srednjeevropski značaj, jo poleti odlikuje mediteranska sproščenost. Zaradi svoje geografske lege je Ljubljana tudi odlično izhodišče za odkrivanje izjemno raznolikih obrazov in lepot Slovenije.

Evropska komisija je pred slabim letom dni podelila Ljubljani prestižni naziv Zelene prestolnice za leto 2016 zaradi “dvigovanja okoljske zavesti med meščani, trajnostne strategije Vizija 2025, implementacije vrste zelenih mestnih ukrepov v zadnjem desetletju ter impresivnega omrežja javnega prometa.” Prejšnji mesec pa je pregovorno “bela Ljubljana” na svetovnem srečanju organizacije World Travel & Tourism Council prejela še nagrado Tourism for Tomorrow kot najbolj trajnostno usmerjena destinacija. Žirija je izpostavila, da je bila podoba Ljubljane popolnoma preoblikovana v skladu s trajnostno naravnanostjo.

Ljubljana je mesto, ki se ponaša z odlično ohranjenimi zelenimi površinami in številnimi prijetnimi zelenimi kotički celo v samem središču mesta. Ljubljanski grad kraljuje na zelenem griču nad zgodovinskim delom mesta, na katerem najdete tudi sprehajalne poti in rekreacijske naprave v senci dreves. Slikovita nabrežja Ljubljanice, ki jih je uredil arhitekt Jože Plečnik, so obdana z drevesi in, predvsem v Krakovem in Trnovem, tudi s travnatimi površinami. V neposredni bližini je eden najstarejših botaničnih vrtov v Evropi.

Na območju Ljubljane so kar štirje krajinski parki. Eden od njih, park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, sega v samo središče mesta. Osrednji in najlepši mestni park Tivoli je izhodišče vrste rekreacijskih gozdnih poti, ki prepredajo bližnja hriba Rožnik ter Šišenski hrib. Najdaljše med njimi ju prečkajo do Mosteca ter Živalskega vrta na nasprotni strani. Ljubljana se sicer ponaša kar s 542 m2 zelenih površin na prebivalca. Ena od posebnosti Ljubljane je tudi 34 kilometrov dolga Pot spominov in tovarištva, ki obdaja mesto tam, kjer ga je v času druge svetovne vojne obkrožala vojaška zapora z bodečo žico. Ob poti je zasajenih več kot 7000 dreves. Krajinski park Ljubljansko barje, ki se začenja na obrobju mesta, se ponaša tako z arheološkimi najdišči, ki so vpisana v Unescov Seznam svetovne dediščine, kot tudi z izjemno naravno raznovrstnostjo in je eno redkih, razmeroma dobro ohranjenih naravnih okolij te vrste v Evropi. Ljubljana je postala Zelena prestolnica Evrope 2016, ker je v minulih letih naredila največ sprememb v smer ekološkega in trajnostno usmerjenega razvoja mesta v najkrajšem času. Med drugim vse več mestnih avtobusov vozi na metan in tako prispeva k zmanjševanju izpustov CO2. Po ožjem središču mesta pa se lahko na krajše razdalje brezplačno popeljete z vozili na električni pogon Kavalir.

Ljubljana z okolico ponuja bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, slikovito naravo in podeželje ter priložnost za užitek v aktivnem oddihu, dobri hrani in živahnem dogajanju. Doživljajskih vodenj in zanimivih prireditev je med letom veliko, pravzaprav za vsak okus! KB


Povej naprej: