V soboto v Idrijo na žlikrofe!

V modo sodobne kulinarike, ki prej ali slej razstavi vse recepte, od jote ali šelinke do pice in potice, se je moral ujeti tudi (idrijski) žlikrof. Za to je poskrbel kuharski mojster Klavdij Pirih na delavnici, ki jo je kot uvod v sobotni praznik idrijskih žlikrofov pripravila razvojna agencija ICRA.

Kuharski mojster Klavdij Pirih Foto: Toni Gomišček
Kuharski mojster Klavdij Pirih Foto: Toni Gomišček

IDRIJA > Šef Klavdij je oblikoval štruco iz krompirjevega testa z nadevom (ocvirki, zaseka, čebula, majaron ...), jo razrezal in vsak posamezni kos oblikoval v kepo, ki jo je po paniranju skuhal v slanem kropu. Takih receptov, o katerih sicer več naslednji teden, na prazniku idrijskih žlikrofov seveda ne boste našli. Tam bo vendarle vse bolj v znamenju preverjene oblike polnjene testenine z ušesi in jamico. Delavnice, tekmovanja, certifikacije proizvajalcev, ogledi mesta in, seveda, malice, kosila in večerje v znamenju idrijskega žlikrofa se bodo vrstili že od osmih zjutraj do poznih večernih ur. In da bi idrijskih žlikrofov ne zmanjkalo, si bo lahko še vsako sam naredil svoje! TG


Najbolj brano