V Žminju Pašta i svašta

V srcu hrvaške Istre se bo danes začel prvi istrski festival testenin Pašta i svašta. Na festivalu v Žminju nameravajo predstaviti lokalno tradicijo, kot tudi sodobne gastronomske dosežke. Med več deset udeleženci dvodnevnega kuharskega šova na temo testenin in slastnih omak bodo tudi gostje iz Slovenije, Italije in Madžarske.

Istrski fuži
Istrski fuži 

ŽMINJ > Prireditev bodo odprli drevi z delavnicami, na katerih bodo znani hrvaški kuharji predstavili tradicionalne in nove recepte za testo, iz katerega se pripravlja pašta, kot tudi načine priprave posameznih omake. Med drugim bodo predstavili testo za pašto iz pire in ajde. Podoben program bo potekal tudi v soboto.

Istrski festival pašte bo poudaril zaslužen položaj testenin v istrski gastronomiji, kot tudi širše v regiji. Prireditev je tudi poskus, da bi ohranili in negovali lokalno tradicijo ter spodbudili zaščito in vrednotenje avtohtonih testenin. Namen je tudi, da bi spodbujali lokalne proizvajalce testenin, so zapisali na spletni strani mesta Pulj.

Obiskovalci bodo danes in soboto v Žminju lahko preizkusili fuže, lazanje, makarone, njoke ter sladke in slane krofe, pa tudi pasutice, štracade, tajadele, fideline, gumolje, frkance, pljukance in še mnogo več, so napovedali v turistični skupnosti Žminj.

Kot so poudarili, vstopnine ne bo, festivalske pašte pa bodo na voljo večinoma po promocijskih cenah 20 kun (2,65 evra). Razstavljavci bodo ponudili tudi številne druge istrske izdelke, kot so pršut, vino, sir, sladice, tartufi in drugi domači izdelki.

Pripravili so tudi bogat spremljevalni program tudi za otroke. Za drevi so napovedali jazzovski koncert, v soboto pa bodo prireditev sklenili z nastopom etnoskupine Ščike.

V Žminju želijo, da bi festival v prihodnje razširili s pašte tudi na predstavitev vzgoje in predelave pšenice kot tudi različnih vrst moke.

STA


Najbolj brano