Slovenske jedi na Šri Lanki

Sanath Ukwate, ugledni šrilanški poslovnež in častni konzul Slovenije, je sredi julija, nekoliko zapoznelo zaradi tamkajšnjih dopustov, priredil velik sprejem ob slovenskem Dnevu državnosti.

mitja butul Foto: Mitja Butul
mitja butul Foto: Mitja Butul

Šri Lanka > Udeležilo se ga je kar približno 500 gostov, med njimi več ministrov in visokih funkcionarjev otoške države ter seveda tudi slovenski veleposlanik Jože Drofenik, ki ima sicer sedež v New Delhiju. Za pogostitev na slavnostni večerji sta poskrbela zakonca Tatjana (na fotografiji druga z leve) in Mitja Butul, za katera je Šri Lanka že približno desetletje drugi dom nekaj mesecev letno. Zagotovila sta vrhunske sestavine, v veliki večini iz sredozemske Slovenije, denimo oljčno olje, vino in tartufe iz Istre, sir tolminc, kraški pršut in podobno. K sodelovanju sta povabila nadarjenega kuharskega mojstra Mojmirja Šiftarja (drugi z desne) iz restavracije Skipass v Kranjski Gori, kamor se je preselil iz portoroške gostilne Tomi. Šiftar je v sodelovanju s kar 100-člansko ekipo v hotelu Mount Lavinia. Šiftarjev jedilnik je bil širok in pester, nekateri jedi so odsevale tradicionalno slovensko kuhinjo, z nekaterimi pa se je spogledoval s kulinariko gostujoče države. Tako je pripravil prekajeno belo ribo s polento in hrenovo peno, tuno z želejem iz malvazije, piščančje praline s praženimi lešniki, ajdova kaša je bila z gobami, riba na žaru pa z matevžom in granatnim jabolkom. Za posladek so bile Prešernove čokoladne fige in kar 20-metrska potica, ki so jo postregli z zgodbico o Melanii Trump in papežu Frančišku. Sprejem je bil medijsko odmeven, pa tudi poslovno, saj na Šri Lanki povprašujejo po slovenskih izdelkih in po potovanjih v našo državo. DS


Najbolj brano