Slovenske jedi na Šri Lanki
Kulinarika
06. 08. 2017, 10.11
, posodobljeno: 25. 11. 2018, 18.24
Sanath Ukwate, ugledni šrilanški poslovnež in častni konzul Slovenije, je sredi julija, nekoliko zapoznelo zaradi tamkajšnjih dopustov, priredil velik sprejem ob slovenskem Dnevu državnosti.
Šri Lanka
> Udeležilo se ga je kar približno 500 gostov, med njimi več ministrov in visokih funkcionarjev otoške države ter seveda tudi slovenski veleposlanik Jože Drofenik, ki ima sicer sedež v New Delhiju. Za pogostitev na slavnostni večerji sta poskrbela zakonca Tatjana (na fotografiji druga z leve) in Mitja Butul, za katera je Šri Lanka že približno desetletje drugi dom nekaj mesecev letno. Zagotovila sta vrhunske sestavine, v veliki večini iz sredozemske Slovenije, denimo oljčno olje, vino in tartufe iz Istre, sir tolminc, kraški pršut in podobno. K sodelovanju sta povabila nadarjenega kuharskega mojstra Mojmirja Šiftarja (drugi z desne) iz restavracije Skipass v Kranjski Gori, kamor se je preselil iz portoroške gostilne Tomi. Šiftar je v sodelovanju s kar 100-člansko ekipo v hotelu Mount Lavinia. Šiftarjev jedilnik je bil širok in pester, nekateri jedi so odsevale tradicionalno slovensko kuhinjo, z nekaterimi pa se je spogledoval s kulinariko gostujoče države. Tako je pripravil prekajeno belo ribo s polento in hrenovo peno, tuno z želejem iz malvazije, piščančje praline s praženimi lešniki, ajdova kaša je bila z gobami, riba na žaru pa z matevžom in granatnim jabolkom. Za posladek so bile Prešernove čokoladne fige in kar 20-metrska potica, ki so jo postregli z zgodbico o Melanii Trump in papežu Frančišku. Sprejem je bil medijsko odmeven, pa tudi poslovno, saj na Šri Lanki povprašujejo po slovenskih izdelkih in po potovanjih v našo državo. DS