Gastronomija kot vabilo na morje

Piran se je letos že drugič predstavil v gostilni Mochoritsch v Rikarji vasi v Podjuni na Koroškem. Več kot 5000 ljudi je konec tedna okušalo Sredozemlje, za številne je bila to tudi spodbuda, da čim prej obiščejo Istro.

Gregor Lisjak pravi, da imajo Avstrijci raje bolj aromatična oljčna olja Foto: Sašo Dravinec
Gregor Lisjak pravi, da imajo Avstrijci raje bolj aromatična oljčna olja Foto: Sašo Dravinec

RIKARJA VAS > Avstrijci so zelo pogosti gostje v sredozemski Sloveniji, ne le poleti, pogosto prihajajo tudi ob koncih tedna. Izjemno veliko je Korošcev, kar ne čudi, saj je iz Beljaka ali Celovca v Brda ali v Istro komaj dobro uro ali dve.

Pa ne le to, da prihajajo, gostinci in vinarji znajo povedati, da avstrijski gostje zelo dobro vedo, kam prihajajo, da poznajo vina in kulinariko in da so se pripravljeni prepustiti in poskusiti, kaj ponujajo naši kraji.

“Primorska gastronomija je drugačna od avstrijske in to jih potegne,” pravi predstavnik slovenske turistične organizacije na Dunaju Jan Ciglenečki. O prireditvi v Rikarji vasi, kjer so se predstavili ponudniki iz Istre, meni, da gre za odlično promocijo, saj goste, ki okusijo Sredozemlje doma, potegne k morju.

Hannes Jernej, z bratom Josefom gostitelj pri Mochoritschu, je povedal, da so gostje spraševali, kdaj se bo spet predstavil Piran. “V naši avtocestni postojanki bomo imeli novembra istrske dneve s tartufi, februarja pa predstavitev celotnega Krasa,” je naznanil gostinec, ki z družino poleti zaposluje več kot 200 ljudi v treh lokalih, kjer vsak dan poskrbijo za nekaj tisoč gostov.

Doma v Rikarji vasi in v restavraciji Griffen-rast ob avtocesti pri Velikovcu, imajo tudi trgovine, kjer ob vrsti domačih izdelkov prodajajo še slovenske. “Odlično gre piranska sol, pa vino in oljčno olje,” pravi Jernej. Na jedilniku imajo tudi piranske brancine, samo konec tedna pa so jih v soli ali na žaru pripravili nekaj sto kilogramov.

“Po mojih izkušnjah Avstrijci iščejo kakovost in so zanjo pripravljeni plačati. Njihovo tržišče je velika priložnost, vanj bomo še več vlagali,” poudarja Irena Fonda, ribogojka iz Seče. Njihovi brancini so pozimi v mondenem Lechu, vse leto na Dunaju, v Celovcu in v Gradcu, poleti pa marsikje ob Vrbskem jezeru in od lani redno tudi v Rikarji vasi.

Oljkar Gregor Lisjak iz Kopra opaža, da Avstrijce zanimajo nekoliko bolj aromatična oljčna olja, Tomaž Bevčič iz restavracije Rizibizi iz Portoroža pa goste iz Avstrije opredeljuje kot zelo dobre in dovzetne: “Zanimajo jih sezonske jedi, radi se prepustijo našim priporočilom. Če so zadovoljni, se vračajo in o nas povedo prijateljem. Zelo pomembne za avstrijske goste pa so objave v njihovih vodičih in specializiranih revijah, saj jim zaupajo.”

“S prijatelji s Koroške imamo odlične stike, gradimo vzajemen marketing, saj so Korošci pri nas zelo dobri gostje, številni imajo tudi počitniška stanovanja. Za naslednje poletje načrtujemo predstavitev Koroške v Portorožu,” pa je na Koroškem povedal Jadran Furlanič iz Turističnega združenja Portorož, ki je povezal organizacijske niti za pomembno in odmevno predstavitev Pirana v Podjuni na Koroškem.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano