Festival Okusi Vipavske 2017

Najbolj okusen festival na Vipavskem je vsako pomlad zdaj že tradicionalen festival Okusi Vipavske. Zakorakal je v drugo desetletje in nas pričakuje na vseh koncih Vipavske doline v novi pomladni izdaji. Organizacija dogodkov v okviru festivala je tudi tokrat v rokah Razvojne agencije ROD v Ajdovščini, ki festival okusov pripravlja v sodelovanju z vipavskimi vinarji.

Najbolj okusen festival na Vipavskem je vsako pomlad zdaj že 
tradicionalen festival Okusi Vipavske. Foto: Samo Trebižan
Najbolj okusen festival na Vipavskem je vsako pomlad zdaj že tradicionalen festival Okusi Vipavske. Foto: Samo Trebižan

Vrhunec festivala bo zagotovo tudi letos dvodnevni dogodek na Dvorcu Zemono, ko se bodo na enem mestu predstavili številni vinarji iz Vipavske doline, poleg njih pa tudi mojstri kulinarike in proizvajalci domačih posebnosti.

Nedelja, 14. in ponedeljek, 15. maj bosta dneva, ko bo svoje pridelke in izdelke v pokušino postavilo kar 37 vipavskih vinarjev. V teh dveh dneh se bodo zvrstile številne degustacije, predstavitve in mnoga eno gastronomska doživetja.

Posebnost tokratnih Okusov Vipavske bodo mnoge izjemno zanimive predstavitve. Andrej Gerželj in Mitja Ilc bosta pokazala, kako se pripravi kruh s kislim testom, Klemen Košir pa bo pripravljal joto z repico tropinko v šestih dejanjih. Obiskali nas bodo mojstri iz Neaplja, ki je domovina priljubljene pice in izvrstnih sladic, ter nam približali posebne okuse, ki vodijo iz tradicije v gostoljubnost. Gosta festivala bosta kulinaričnega mojstra Cristiano Piccirillo iz restavracije Antica Friggitoria Masardona v Neaplju v Italiji, ki bo pripravljal ocvrte pice, iz Neaplja pa prihaja tudi slaščičar Salvatore Capparelli. Če pa prisegate na zelišča in čaje iz njih, dobrodošli na predstavitvi z naslovom Gorski zeliščni čaji z zeliščarko Tončko Čibej.

To pa še niso vsi okusi, ki bodo sredi maja prevevali Dvorec Zemono. Vipavska tržnica, ki vsako leto popestri dogajanje in okuse, bo tudi tokrat ponudila domače sire, olja, mesnine, med, pecivo in še kaj.

Osrednji del Okusov Vipavske je vedno namenjen vipavskim vinarjem in vinu, ki ga pridelujejo. Na ogled, še boj pa v okušanje ponudijo najboljše iz svojih kleti. In prav s ponosom lahko rečemo, da so vipavska vina izjemno cenjena tako med ljubitelji kot med poklicnimi poznavalci. Prav gotovo pa je vsakokrat popestritev tudi spoznavanje vin iz drugih okolij. Letos so organizatorji v goste povabili vinarje iz Slavonije iz sosednje Hrvaške, ki bodo na Zemonu predstavili svoje okuse.

Vse to vrhunsko dogajanje pa bo zgolj pika na i mesecu okusnih doživetij v času od 21. aprila do 21. maja. To je čas, ko poteka mesec kulinarike v dvajsetih restavracijah vzdolž Vipavske doline. Vsako leto je ponudnikov posebnih vipavskih jedi v tem mesecu več. Letos se je družbi priključila tudi Gostilna Sivi Čaven v Potočah. Šefinja v tej gostilni je Jasmina Črv Čermelj, ki takole predstavlja njihovo festivalsko ponudbo: »Meniji so narejeni na osnovi izkušenj. Našo ponudbo smo zaokrožili tako, da se na krožniku prepletajo tradicionalne ter sodobne gurmanske kot tudi sezonske jedi. Tako zajamemo najširši spekter naših gostov in povečamo njihovo zadovoljstvo, kar pa je naš prvi in najpomembnejši cilj. Vipavske jedi temeljijo predvsem na zelenjavi in zeliščih, ki jih dobimo na domačem vrtu in v naravi. Tako zagotovimo svežino in kakovost, da nastane dobra jed. Ker pa je Vipavska dolina znana po burji in moramo biti Vipavci zato močni, na jedilniku ne manjkajo niti močnejše mesne jedi, predvsem iz svinjine.«

Vsi sodelujoči pa so prepričani, da je to pravi način za promocijo naše domače kulinarike, ki je, seveda, vedno povezana tudi z vipavskimi vini, ki se odlično podajo zraven. V naših gostilnah in restavracijah delujejo odlični kulinarični mojstri, ki v tem posebnem mesecu z vso predanostjo tradiciji oblikujejo sodobne domače kulinarične mojstrovine.

Vse o dogajanju in festivalu si lahko preberete na spletni strani www.okusi-vipavske.si, kjer boste našli tudi vse ponudnike v kulinaričnem mesecu, njihove menije in, da se boste laže odločili, tudi cene teh.

Festival Okusi Vipavske je namenjen čisto vsem, ki imamo radi izjemna vina in nepozabna kulinarična doživetja, zato dobrodošli.

Tudi letos bo s parkirišča pred vojašnico v Vipavi do Zemona in nazaj v času trajanja festivala organiziran brezplačen prevoz za vse obiskovalce.

Doživite Okuse Vipavske 2017!


Najbolj brano