Z rastjo višje pokojnine

Ponedeljkova obeležitev 20. obletnice izolskega Desusa je sovpadla z volilno kampanjo. Poleg izolskega prvega moža stranke Branka Simonoviča so se je udeležili predsednik Karl Erjavec, evropski poslanec Ivo Vajgl in piranski kandidat za volitve Tomaž Gantar.

Karla Erjavca so pozdravili Izolski upokojenci, pa številni, ki  letujejo v hotelu Delfin 
 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Karla Erjavca so pozdravili Izolski upokojenci, pa številni, ki letujejo v hotelu Delfin  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Nadejajo se najmanj desetih poslanskih mest. Karl Erjavec je poudaril, da je treba pokojnine čim prej uskladiti z rastjo plač: “Povprečna pokojnina znaša nekaj več kot 600 evrov, ne predstavljam si, kako preživijo s tem denarjem. Sto tisoč upokojencev pa dobiva manj kot 270 evrov in 200.000 upokojencev do 500 evrov.”

V primeru gospodarske rasti je Erjavec napovedal dvoodstotno rast pokojnin in regres za vse upokojence (zdaj ga dobijo tisti z manj kot 622 evri). Nova delovna mesta bi lahko ustvarili s širjenjem na rusko in azijsko tržišče, bogato s plinom, prinesel bi jih tudi južni tok. Rusija je že zdaj pomemben slovenski gospodarski partner. Pred dvema letoma je blagovna izmenjava dosegla 1,3 milijarde dolarjev (“toliko gre na leto za pokojnine”), zdaj že dve milijardi.

Luko Koper je Erjavec označil za najpomembnejše strateško podjetje in okno v svet tudi za Bavarsko, Nemčijo, Avstrijo. “Tam me sprašujejo, kdaj bo zgrajen drugi železniški tir.” Erjavec je še poudaril, da je treba ubraniti javno zdravstvo. Tomaž Gantar je z mesta zdravstvenega ministra odstopil, ker so vsi govorili samo to, da je treba zdravstvo privatizirati.”

“Nekdanja država je imela precej etičnih vrednot, višjih od zdajšnje. Na odgovornih mestih so ljudje brez ustreznih kvalifikacij. Generacije menedžerjev, ki so študirale v Angliji in ZDA, pa cinično govorijo samo, kako je treba znižati pokojnine in plače ter udariti po tistih, ki komaj preživijo,” je povzel Ivo Vajgl.

Branko Simonovič je opomnil, da je 20 let dokaz, da niso stranka enodnevnica: “Skupaj zmoremo več, da ljudem vrnemo dostojanstvo.” Desus sta podprli še dve izolski stranki, Izola je naša in Oljka, češ da podpirajo socialno naravnan program z ukrepi za nova delovna mesta in zagon gospodarstva.

Med enajstimi Desusovimi primorskimi kandidati so poleg Simonoviča in Gantarja še: Danijela Komac (Tolmin), Sandro Cerovac (Koper-mesto), Vesna Rebec (Koper-podeželje), Viljan Sluga (Sežana), Nevenka Tomšič (Ilirska Bistrica), Stanko Markovčič (Postojna), Bojan Bratina (Nova Gorica-okolica, Ajdovščina), Anita Manfreda (Nova Gorica-mesto) in Andrej Logar (Idrija). MIRJANA CERIN


Najbolj brano