V SDS se v primeru zmage levice bojijo ustavnega udara

Če pomladne stranke na parlamentarnih volitvah ne bodo dosegle dobrega rezultata in bo levica dobila dovolj podpore za dvotretjinsko večino, po mnenju SDS obstaja nevarnost za "ustavni udar" v Sloveniji. Podpredsednik SDS Milan Zver opozarja, da bi s spremembo ustave levica lahko podelila dodatne poslanske mandate predstavnikom narodov bivše SFRJ.

Podpredsednik SDS Milan Zver opozarja, da bi s spremembo ustave levica lahko podelila dodatne poslanske mandate predstavnikom narodov bivše SFRJ Foto: STA
Podpredsednik SDS Milan Zver opozarja, da bi s spremembo ustave levica lahko podelila dodatne poslanske mandate predstavnikom narodov bivše SFRJ Foto: STA

LJUBLJANA > To bi po Zverovih besedah pomenilo dodatnih pet mandatov v državnem zboru in bi ogrozilo ustavno pravico do volitev, saj bi imelo 250.000 državljanov dvojno volilno pravico. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, bi lahko levica tudi ponovno podržavila ne le gospodarstvo, temveč tudi šolstvo ter zaostrila odnose z verskimi skupnostmi.

Da do takšnih "stranpoti" ne bi prišlo, je glavna odgovornost na SDS, je prepričan Zver. A SDS je v volilni kampanji po njegovem mnenju diskriminirana, ker je "iz igre" izločen njen predsednik Janez Janša, ki je v zaporu, kampanja pa ni poštena in svobodna.

Ob tem je Zver opozoril na mednarodno podporo, ki jo uživata SDS in njen predsednik. Tako tudi v tujini proces v zadevi Patria ocenjujejo kot političen, saj že zadnjih pet volitev sovpada s pomembnimi koraki v aferi. Zver je spomnil na podporo pomembnih politikov iz Evropske ljudske stranke, v naslednjih dneh pa bodo presenetili še s podporo nekaterih tujih državnikov.

Glede morebitnega sodelovanja SDS s Stranko Mira Cerarja pa Zver močno dvomi, da bi si v Evropi želeli takšne koalicije, saj gre, "glede na tisto malo, kar vemo o programu stranke", za predmoderno stranko, ki ni proevropska.

Zver je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi pismo premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek v Vatikan in dejal, da to ne prispeva k dvigu ugleda Slovenije v mednarodni javnosti.

STA


Najbolj brano