Še brez odločitve glede župana

Postojnska občinska volilna komisija je po pregledu dokumentacije sedmih spornih volišč ugotovila nepravilnosti, zaradi katerih se je odločila, da bo pregledala še vseh ostalih 23 volišč. Tako še ni znano, ali bo župan (dokončno) postal Igor Marentič, ki je imel le en glas prednosti, ali pa bo občino še naprej vodil dosedanji župan Jernej Verbič.

Odločitev o tem, ali bo Igor Marentič - na fotografiji v sredini - (p)ostal postojnski župan, bo znana po pregledu vseh glasovnic Foto: Veronika Rupnik Ženko
Odločitev o tem, ali bo Igor Marentič - na fotografiji v sredini - (p)ostal postojnski župan, bo znana po pregledu vseh glasovnic Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Občinska volilna komisija je včeraj ugodila ugovoru na volilni izid, ki ga je zaradi suma nepravilnosti pri delu volilnih organov vložil predstavnik kandidata Jerneja Verbiča Mitja Klanjšek. Predsednica volilne komisije Mateja Geržina je kmalu po začetku maratonske seje pojasnila, da so v ugovoru navedene nepravilnosti resne in lahko bistveno vplivajo na izid volitev. “Ker si mora občinska volilna komisija prizadevati za zakonitost volitev, se je odločila, da ponovno pregleda dokumentacijo volilnih odborov na sedmih voliščih.” Takšno neobvezujoče priporočilo je sicer včeraj občinski komisiji podala tudi služba državne volilne komisije.

Po približno štirih urah pregledovanja vse dokumentacije in preštevanja glasovnic za zaprtimi in celo z varnostniki zastraženimi vrati, pri katerem sta sodelovala predstavnika obeh kandidatov, Jerneja Verbiča in Igorja Marentiča, pa tudi predstavniki posameznih volilnih odborov, je sporočila, da se je zaradi ugotovljenih nepravilnosti na dveh voliščih odločila, da bo pregledala še vsa ostala volišča. “V enem primeru je šlo za neskladje med številom volilcev, ki so vpisani v volilni imenik, in številom oddanih glasovnic, v drugem pa smo ugotovili, da je bila glasovnica, ki je bila ugotovljena kot veljavna, dejansko neveljavna.” Sejo bo komisija nadaljevala danes.

Na vprašanje, zakaj so se odločili sejo zapreti za javnost, čeprav je bilo priporočilo državne volilne komisije drugačno, pa je dejala, da zaradi pregledovanja volilnih imenikov, ki vsebujejo tudi osebne podatke. Nismo pa novinarji včeraj izvedeli, kdo, zakaj in na čigave stroške je najel varnostnike, ki so stražili pred vrati pisarne.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano