V NSi so zadovoljni, gre za prigaran rezultat

V NSi, kjer so glede na vzporedne volitve na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah za en poslanski mandat izboljšali rezultat prejšnjih volitev, so zadovoljni. Kot je v prvem odzivu poudarila predsednica stranke Ljudmila Novak, gre za "prigaran rezultat", do katerega so prišli s trdim in konstruktivnim delom.

V NSi, kjer so glede na vzporedne volitve na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah za en poslanski mandat izboljšali rezultat prejšnjih volitev, so zadovoljnI Foto: STA
V NSi, kjer so glede na vzporedne volitve na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah za en poslanski mandat izboljšali rezultat prejšnjih volitev, so zadovoljnI Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je dejala Novakova, so edina stranka na desnici, ki je izboljšala rezultat. "Imeli smo dober program, kredibilne kandidate, na tem bomo delali tudi vnaprej," je dejala. Obžalovala pa je, da je iz parlamenta, kot kažejo vzporedne volitve, izpadla SLS, "s katero so v zadnjem času izredno dobro sodelovali".

Če gledamo vse rezultate strank na desnici, so ti zaskrbljujoč in se moramo vprašati, kaj narediti v prihodnje, je dejala. V ponedeljek bo tudi seja izvršilnega odbora NSi, na kateri bodo analizirali rezultate in se pogovarjali o tem, kako naprej.

O sodelovanju v morebitni koaliciji Novakova pravi, da povabila dajejo zmagovalci. Sami bodo šli v koalicijo, v kateri bodo lahko izpolnili bistvene točke svojega programa. Glede morebitnega sodelovanja v koaliciji s Stranko Mira Cerarja Novakova ugotavlja, da imata stranki precej različna programa, ob morebitni ponudbi pa bodo o tem premislili. "Danes bi bilo prezgodaj o tem govoriti. Zelo pomembno je, da vlado sestavljajo partnerji, ki imajo podobne, sorodne programe, drugače ne morejo biti učinkoviti," je ponovila.

NSi je doslej največji uspeh zabeležila leta 2004, ko je z 9,09-odstotno podporo zasedla devet sedežev v parlamentu. Že na naslednjih volitvah leta 2008 je zaradi prenizke podpore (3,4 odstotka) iz parlamenta izpadla, a se ji je leta 2011 s 4,88-odstotno podporo in štirimi poslanci kot edini stranki v zgodovini uspelo vanj vrniti. Tokrat ji vzporedne volitve kažejo 5,4 odstotka oz. pet sedežev v parlamentu.

STA


Najbolj brano