Prepričljiva zmaga Stranke Mira Cerarja, v državni zbor sedem strank

Stranka Mira Cerarja je dokončna zmagovalka današnjih državnozborskih volitev, po neuradnih podatkih državne volilne komisije je prejela skoraj 35 odstotkov glasov. V državni zbor se je prav tako po neuradnih podatkih uvrstilo sedem strank. Iz parlamenta so izpadle SLS, Pozitivna Slovenija in Državljanska lista.

Miro Cerar je s svojo stranko prepričljivo zmagal na predčasnih državnozborskih volitvah Foto: Leo Caharija
Miro Cerar je s svojo stranko prepričljivo zmagal na predčasnih državnozborskih volitvah Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Po neuradnih izidih volitev v DZ, ki jih je objavila Državna volilna komisija, je Stranka Mira Cerarja zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev, saj so ji volivci namenili 34,61 odstotka glasov oziroma 36 sedežev v DZ.

Po neuradnih rezultatih bodo Primorce v parlamentu zastopali: Tomaž Gantar (Desus), Matej Tašner Vatovec (Združena levica), Matjaž Nemec (SD), Eva Irgl in Danijel Krivec (SDS), Jernej Vrtovec (NSi), ZaAB Mirjam Bon Klanjšček ter iz SMC Vlasta Počkaj, Lilijana Kozlovič, Marko Ferluga, Tilen Božič.

Na drugem mestu je SDS, ki je dobila 20,69 odstotka glasov oziroma 21 sedežev.

V DZ so se uvrstili Desus (10,21 odstotka oziroma 10 sedežev), Združena levica (5,97 odstotka oziroma šest sedežev), SD (5,95 odstotka oziroma šest sedežev), NSi (5,53 odstotka oziroma pet sedežev), Zavezništvo Alenke Bratušek (4,34 odstotka oziroma štiri sedeže).

Preostale stranke niso presegle parlamentarnega praga. SLS je prejela 3,98 odstotka glasov, PS 2,96 odstotka, SNS 2,21 odstotka, Piratska stranka 1,34 odstotka, Verjamem 0,78 odstotka, Državljanska lista 0,63 odstotka, Zeleni Slovenije 0,5 odstotka, Enakopravni deželani - NPS 0,23 odstotka, Liberalno gospodarska stranka 0,05 odstotka in Humana Slovenija 0,01 odstotka glasov volilnih upravičencev.

Predsednik republike Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital predsedniku SMC Miru Cerarju, ki je, kot kaže, prepričljivo zmagal na državnozborskih volitvah. Pahor je prek Twitterja še sporočil, da sta se s Cerarjem dogovorila za delovno srečanje v sredo popoldan.

Po en poslanski sedež pripada italijanski in madžarski narodni skupnosti.

Na predčasnih volitvah poslancev v državni zbor je po podatkih Državne volilne komisije imelo pravico glasovati skupaj 1.713.065 volivcev, volilna udeležba je bila 51-odstotna.

STA


Najbolj brano