Še danes lahko zahtevate glasovanje po pošti iz bolnišnic in zaporov

Volilke in volilci, ki bodo na dan glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah v bolnišnici, zdravilišču, domu za ostarele ali v zaporu, bodo lahko svoj glas oddali po pošti. Zahtevo za takšno glasovanje lahko vložijo še danes.

Fotografija je simbolična Foto: Andraž Gombač
Fotografija je simbolična Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Po pošti lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, volilci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah ali v zdraviliščih, ter volilci, ki bodo na dan glasovanja v zaporu ali priporu.

Zahtevek za glasovanje po pošti morajo vložiti pri okrajni volilni komisiji ali volilni komisiji volilne enote, na območju katere imajo stalno prebivališče. Obrazec zahtevka lahko dobijo v zavodu, kjer se nahajajo, ali pa na spletni strani Državne volilne komisije.

Ti volilci bodo po pošti prejeli volilno gradivo, ki ga morajo oddati na pošto najpozneje dan pred volitvami, torej do 12. julija. Volilci, ki bodo zahtevali takšen način glasovanja, v nedeljo, 13. julija, ne bodo mogli glasovati na volišču. Tako denimo volilec, ki je zahteval glasovanje po pošti, pa je bil odpuščen iz bolnišnice in gradiva ni prejel, vseeno ne bi mogel glasovati na volišču.

9. julija se bo iztekel rok, do katerega lahko volilci zahtevajo še druge posebne oblike glasovanja: na domu, zunaj kraja stalnega prebivališča ali na volišču, dostopnem invalidom.

STA


Najbolj brano