SDS za tablične računalnike

Tablični računalnik za vse dijake in učence od tretjega razreda osnovne šole dalje - to je ena od prednostnih nalog volilnega programa SDS. Na to je včeraj v pismu medijem iz zapora opozoril prvak SDS Janez Janša, v Kopru pa je program predstavila podpredsednica Alenka Jeraj.

Alojz Zorn, Mojca Hilj Trivič, Silvano Radin in Alenka Jeraj Foto: STA
Alojz Zorn, Mojca Hilj Trivič, Silvano Radin in Alenka Jeraj Foto: STA

KOPER > Alenka Jeraj je povedala, da bi tako razbremenili družine za 200 evrov letno, saj v šolah ne bi več uporabljali zdaj obveznih delovnih zvezkov, ki pa na koncu leta ostajajo večinoma na pol prazni. SDS bo beg mladih v tujino ustavila s plačanim pripravništvom po 300 evrov na mesec, je v Kopru med drugim napovedala Jerajeva.

“Najboljša socialna politika je tista, ki ustvarja delovna mesta. Da imajo ljudje delo,” meni podpredsednica največje opozicijske stranke.

Jerajeva je poudarila tudi potrebo po umiku države iz gospodarstva. “Podjetja je treba prodati dobrim kupcem,” je dejala in opozorila, da tuji kupec ni nujno slab in da so se tudi domači lastniki v marsikaterem primeru izkazali za slabe. Poudarila je še boljše izkoriščanje evropskega denarja, denimo za turizem, ki je edina panoga, ki ves čas raste. Poleg tega je SDS proti novemu zadolževanju, proti novim davkom ter za učinkovito upravljanje in vodenje bank, je naštela.

Predstavili so se tudi kandidati SDS iz Istre. Upokojeni zdravnik Alojz Zorn (kandidira v Piranu) je poudaril potrebo po zdravstveni reformi, pri čemer bi bilo po njegovem treba razmisliti tudi o razmerju med javnim in zasebnim zdravstvom. Ekonomistka Mojca Hilj Trivič (kandidira v okraju Koper-okolica), predsednica koprskega mestnega odbora SDS, se bo zavzemala za razbremenitev podjetnikov in zmanjšanje birokracije: “Treba je preprečiti, da bi tuji investitorji bežali iz Slovenije, ker se predolgo bojujejo z našo birokracijo.” Ribič Silvano Radin (kandidira v okraju Koper-mesto in Izola) pa bi zaostril zakonodajo, s katero bi preprečili izčrpavanje podjetij, zavzel pa se je tudi za uvedbo finančne policije.

Vsi primorski kandidati se bodo predstavili še skupaj, predvidoma v sredo v Novi Gorici. Poleg treh omenjenih kandirajo še Danijel Krivec (Tolmin), Mara Glušič (Sežana), Dušan Grbec (Ilirska Bistrica), Zvone Černač (Postojna), Damjana Pavlica (Nova Gorica mesto in okolica), Eva Irgl (Ajdovščina) in Hermina Lampe (Idrija).

Tudi v Kopru so kandidati SDS poudarjali po njihovem krivično sodbo proti Janezu Janši, ki so jo označevali za politični konstrukt, Janšo pa za edinega političnega zapornika v EU. Najbolj slikovit je bil ribič Radin: “Jaz ne lovim 'indičnih' rib, vsaka je živa in ima slovensko in latinsko ime, lovim pa jih na znanem kraju in času.”

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano