SDS pripravljena zamrzniti napovedane ukrepe

Izvršilni odbor SDS je danes sklenil, da so pripravljeni zamrzniti ukrepe glede svojega dela v DZ, ki so jih napovedali po objavi prvih rezultatov nedeljskih volitev, če bodo stranke, ki tvorijo parlamentarno večino, in predsednik republike Borut Pahor dali javno zavezo, da bodo po razveljavitvi sodbe v zadevi Patria omogočili razpis novih volitev.

Zvonko Černač je danes  pojasnil, da v nedeljo ni napovedal blokade pri delu DZ. Dejal je, da bodo ves čas aktivno sodelovali v politiki in opravljali vse naloge, ki jih stranka, ki je dobila drugi najboljši rezultat, mora opravljati. Foto: STA
Zvonko Černač je danes pojasnil, da v nedeljo ni napovedal blokade pri delu DZ. Dejal je, da bodo ves čas aktivno sodelovali v politiki in opravljali vse naloge, ki jih stranka, ki je dobila drugi najboljši rezultat, mora opravljati. Foto: STA

LJUBLJANA > To je ob robu seje izvršilnega odbora v izjavi za medije pojasnil podpredsednik SDS Zvonko Černač. Ob tem je spomnil, da je svet SDS že 16. junija ocenil, da tokratne volitve ne bodo svobodne in poštene. “To se je tudi zgodilo, zato so po našem mnenju nelegitimne in v tej luči so bili napovedani nekateri ukrepi,” je povedal.

Zato, pa tudi zaradi zavedanja stanja, v katerem je država, ter odgovornosti države, je izvršilni odbor SDS sprejel sklep o zamrznitvi oziroma začasni odložitvi napovedanih ukrepov, je dejal Černač. Kot je dodal, bodo napovedani ukrepi “po odločitvi zadnje stopnje sodišča o odpravi sodbe” v zadevi Patria tudi preklicani, če bodo stranke, ki tvorijo parlamentarno večino, in predsednik republike dali javno zavezo, da bodo po padcu sodbe “omogočili vsaj delno popravo škode in razpisali nove volitve”. Poudaril je še, da ne gre za pogojevanje ali karkoli podobnega, pač pa za vzpostavitev “neke elementarne pravičnosti, ki je v tem primeru, pri teh volitvah, žal ni bilo”.

Po razglasitvi vzporednih izidov predčasnih parlamentarnih volitev v nedeljo je namreč Černač napovedal, da poslanci SDS v DZ ne bodo prevzeli nobene funkcije ter da se bodo o sodelovanju na sejah odločali selektivno. Za takšno potezo so se odločili, ker po njihovem mnenju volitve niso bile poštene, zato njihov rezultat ni bil legitimen.

Glede na začasne neuradne izide volitev je SDS prejela 20,67 odstotka glasov volivcev oziroma 21 poslanskih mest.

Černač pa je danes tudi pojasnil, da v nedeljo ni napovedal blokade pri delu DZ in da so bili takrat napovedani koraki napačno interpretirani. “Napovedali smo, da ne bomo prevzemali vodstvenih funkcij, vendar bomo ves čas aktivno sodelovali v politiki in opravljali vse naloge, ki jih kot stranka, ki je dobila drugi najboljši rezultat, moramo opravljati,” je povedal.

Na vprašanje, ali torej to pomeni, da napovedani ukrepi ostajajo, če omenjene javne zaveze ne bo, Černač novinarjem ni odgovoril, je pa na spletni strani SDS navedeno, da je Černač le “izrazil pričakovanje”, da bodo stranke oziroma Pahor to zavezo dali.

Seja izvršilnega odbora SDS sicer še traja, poleg analize nedeljskih volitev pa razpravljajo tudi o pripravah na oktobrske lokalne volitve. Po Černačevih besedah bo stranka o vseh ostalih sprejetih sklepih medije oziroma javnost obvestila predvidoma v sredo.

STA


Najbolj brano