S plaže na volišče

Čeprav so mnogi opozarjali, da so volitve sredi poletja povsem neprimerne, saj so številni Slovenci na dopustu in zato ne bodo mogli na volišča, to očitno ne drži. In če bi sklepali po predčasnem glasovanju, bo udeležba na tokratnih parlamentarnih volitvah presenetljivo visoka.

Predčasnega glasovanja se je udeležilo precej več volilcev kot na zadnjih parlamentarnih volitvah Foto: STA
Predčasnega glasovanja se je udeležilo precej več volilcev kot na zadnjih parlamentarnih volitvah Foto: STA

LJUBLJANA > Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na predčasnih volitvah od torka do četrtka glasovalo skupaj 66.754 volilcev, kar predstavlja 3,90 odstotka vseh volilcev.

V primerjavi s predčasnimi volitvami v državni zbor leta 2011 je tokrat predčasno glasovalo kar 117,60 odstotka več volilcev (2011 je v treh dneh predčasno glasovalo 30.677 volivcev).

Predčasnega glasovanja se je letos udeležilo bistveno več volilcev kot pred tremi leti. Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je v zgolj dveh dneh (torek in sreda) glasovalo že 43.535 volilnih upravičencev, kar je 40 odstotkov več kot v vseh treh dneh na predčasnem glasovanju leta 2011. “Tokrat so imeli na predčasnih voliščih res polne roke dela. Že prvi dan je svoj glas oddalo več kot 18.000 ljudi, drugi dan še 25.000 ... Ponekod so tako volilci morali čakati v vrsti, kar na predčasnih volitvah sicer ni ravno običajno,” pojasnjuje direktor DVK Dušan Vučko.

Tolikšno udeležbo na tokratnem predčasnem glasovanju pripisuje dejstvu, da se večina Slovencev na dopust očitno še vedno odpravlja prav med 10. in 20. julijem. “Ljudem smo svetovali, naj se raje kot za glasovanje po pošti iz tujine odločijo za predčasno glasovanje. Najbolj zanesljiva je udeležba na voliščih. Mi namreč ne opravljamo poštnih storitev in ne moremo stoodstotno zagotoviti, da bo glasovnica iz, denimo, Mauritiusa v Indijskem oceanu, zares prispela v Slovenijo,” pravi Vučko.

A kljub temu je glasovanje po pošti iz tujine za marsikoga edini način, da lahko odda svoj glas. Tokrat se je zanj odločilo več kot 4000 volilcev, bistveno več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2011, ko jih je po pošti iz tujine glasovalo približno 1400. Kot razkriva Vučko, bo dobra polovica glasov po pošti tokrat prišla s Hrvaške. Naša južna soseda pač ostaja najbolj priljubljen počitniška destinacija Slovencev. 524 volilnih upravičencev pa bo svoj glas oddalo na diplomatskih konzularnih predstavništvih po tujini. “Kdor želi glasovati, se bo potrudil in našel način, kako se udeležiti volitev,” je prepričan Vučko.

Do srede so okrajne volilne komisije prejele 3120 vlog za glasovanje izven okraja stalnega bivališča. “Najbrž jih bo še več, saj je treba počakati še na vloge, oddane po pošti,” pojasnjuje Vučko. Že zdaj pa je jasno, da bo ta številka bistveno večja kot leta 2011, ko je izven okraja stalnega bivališča glasovalo 2475 volilnih upravičencev.

Več volilcev kot sicer bodo imeli predvsem v turističnih krajih. Kot pravi Iztok Peroša, tajnik okrajne volilne komisije Piran, se je za glasovanje na t. i. volišču Omnia v Luciji letos prijavilo več kot 400 ljudi z različnih koncev Slovenije, medtem ko jih je bilo pred tremi leti, ko so bile volitve pozimi, le nekaj čez sto. V piranski občini je sicer 15.195 volilnih upravičencev. Tudi Velenjčan, ki te dni dopustuje v Izoli, je poskrbel, da bo lahko svoj glas oddal kar s počitnic. “To, da si na dopustu, ne sme biti izgovor, da ne greš na volitve,” je prepričan. PV, NR


Najbolj brano