Rekorderka drugega kroga

Tako čiste in gladke zmage, kot je njena, na nedeljskih volitvah ni bilo: Saša Likavec Svetelšek je postala z 79,92-odstotno podporo volilcev občine Hrpelje-Kozina rekorderka drugega kroga županskih volitev. Zmaga je še toliko pomembnejša, ker je ni dosegla nad nepomembnim in neznanim protikandidatom, temveč nad dvakratnim županom Zvonkom Benčičem Midretom.

Saša Likavec Svetelšek je v nedeljo zbrala med 54 občinami, ki so volile župana v drugem krogu, najvišji odstotek glasov    Foto: Lea Kalc Furlanič
Saša Likavec Svetelšek je v nedeljo zbrala med 54 občinami, ki so volile župana v drugem krogu, najvišji odstotek glasov  Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE, KOZINA > Na nedeljskih volitvah je dobila Primorska dve županji. Poleg vas še vašo sosedo, Alenko Dovgan Štrucl v Divači. Se poznata?

“Se. Bili sva celo članici občinske ekipe - vsaka svoje, seveda, ona divaške, jaz hrpeljsko-kozinske - ki je na nedavni kmečki tržnici v Ilirski Bistrici kuhala krompir v ze'vnci.”

> V > as bo morda prva službena pot vodila prav do nje?

“Sigurno bom stopila do nje, ji čestitala in se zavzela za dobro sodelovanje med najinima občinama. Ne nazadnje imamo ženske nek čut, ki nama bo, upam, pomagal, da naredimo kaj dobrega.”

> Še nedolgo nazaj je bila ženska tudi na čelu vaše druge sosede, občine Dolina. Če bi tam malo zamaknili volitve, bi imeli tu žensko župansko trojko.

”Ja, Fulvia Premolin je bila županja Občine Dolina do pomladi, na zadnji Odprti meji pa je že bil njen naslednik.”

> Vaša zmaga je bila izjemno močna, najbolj čista v vseh 54 občinah, ki so imele drugi krog. Čèmu jo pripisujete?

“Verjetno je k njej najbolj prispeval moj način razmišljanja in dela. Vrata moje pisarne so bila vedno odprta, vzela sem si čas, da sem poslušala ljudi. Vloga župana ni samo v tem, da zgradi en zid ali postavi vaški dom, temveč tudi v tem, da prisluhne ljudem, Tudi na občini nismo vsemogočni, marsikaj pa lahko rešimo.”

> S tem ste skoraj že odgovorili na moje naslednje vprašanje, ki smo si ga - morda ne vsi dovolj - postavljali ob lokalnih volitvah: kaj sploh je vloga občine, po čem naj sploh ločimo dobre in slabe županske kandidate?

“Mislim, da bi morala biti prva skrb občine dobro počutje ljudi, njihova varnost in kvalitetno bivanje. Občina lahko to zagotovi na različne načine - od socialnih funkcij do gospodarstva. Pri slednjem sicer lahko naredi še najmanj, lahko pa pride nasproti dobrim predlogom.”

> Marsikaj je odvisno tudi od delovanja države, od tega, koliko pristojnosti ima občina. kako boste delovali v tej smeri?

“Občine se za ta namen povezujemo v Združenju občin Slovenije, preko njega rešujemo probleme, opozarjamo na sistemske napake in predlagamo izboljšave. Ena občina je v odnosu do države nemočna, če smo združene, pa smo lahko močan partner.”

> V nedeljo zvečer, po volilni zmagi, so vam volilci podarili metlo, grablje in vile - da boste malo pometli po občinski upravi, pograbili nazaj, kar je dobrega, in z vilami pravično delili. Kako boste uporabili to kmečko orodje?

“Poleg tega so mi dali tudi kuhalnico”.

> Zakaj pa kuhalnico? So vas hoteli poslati domov za štedilnik? To ni ravno v duhu vaše visoke zmage ...

“Ne, ne, ni to. Velikokrat sem članica občinske kuharske ekipe - na kmečki tržnici v Ilirski Bistrici, pri kuhanju vampov v Loparju, na kostanjevem prazniku v Rodiku. Ko sem letos kuhala golaž v Rodiku, so videli, da imam že malo obrabljeno kuhalnico, pa so mi kupili novo.”

> Kaj pa metla in grablje? Koliko sploh lahko pometate po občinski upravi? Župani imajo mnogo bolj zvezane roke kot ministri, ki si lahko izberejo novo ekipo.

“Metle prav dosti ne bom rabila. Morda bom malo prerazporedila dela in naloge znotraj občinske uprave, da bodo zaposleni bolj enakomerno obremenjeni. Sicer pa ima naša občina dobro občinsko upravo, dobre kadre z mnogo idejami. Moja naloga je, da jih poslušam, usmerjam in pomagam, če se jim kje kaj zatakne.”

> Kako boste zastavili delo z občinskim svetom?

“Zasnovati bom poskušala čim širšo koalicijo in čim bolje delati. Po volitvah ni treba pozabiti, kdo kam spada in katero strankarsko izkaznico ima, treba pa je delati v dobrobit ljudi.”

> Vam je sedanji župan in vaš protikandidat Zvonko Benčič Midre že čestital?

“Poslal mi je SMS s čestitko.”

> Kdaj bo primopredaja?

“Tega še ne vem. Vem le, da mora biti po zakonu konstitutivna seja novega občinskega sveta, na kateri se potrdijo mandati, sklicana najkasneje 20 dni po volitvah (po prvem krogu), torej do 25. oktobra. Ker je po našem statutu seja sklicana deset dni pred sejo, si obetam sejo do 3. novembra.“

> Kaj bo po tej seji vaš prvi korak?

“Prva pot bo dogovor z občinskimi svetniki, da oblikujemo občinske odbore, takoj nato pa priprava občinskega proračuna. To se kar mudi. Mnogo stvari se sicer lahko financira po dvanajstinah, toda društva, zavodi in še marsikaj mnogo lažje načrtujejo svoje delo, če je proračun sprejet dovolj zgodaj. Zagotovo se bomo sestali tudi županji in župana štirih kraških občin, s katerim imamo kar nekaj skupnih problemov. Sprejeti moramo nove statute Kosovelove knjižnice, Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana in Zdravstvenega doma Sežana. Pri slednjem moramo rešiti tudi delovanje dežurne službe na Kozini.”

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano